smażone ziemniaki z boczniakami na patelni

najlepsze smażone ziemniaki z grzybami! Przygotuj i przekonaj się! Idealnie. Bardzo często, gdy gotujesz ziemniaki z grzybami, dostajesz owsiankę na wyjściu... I tak chcę chrupiących pachnących ziemniaków, ale żeby były grzyby. Na taką okazję-ten przepis. Ziemniaki są smażone tak, jak powinny i chrupiące, a do nich podawany jest sos grzybowy. Połączenie-odlot, spróbuj koniecznie!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 41 % 11 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i posiekaj cebulę, dość drobno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i pokrój boczniaki (na kawałki średniej wielkości).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej około jednej trzeciej całego oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż cebulę i mieszając ugotuj, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając i przy otwartej pokrywie gotuj grzyby z cebulą, aż płyn odparuje. Dodaj sól i paprykę do smaku. Dodaj trochę ostrej papryki, bardzo upiększa ten sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu (tomite) przez 10 minut. Następnie odstaw na bok i odstaw na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz ziemniaki i pokrój je w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij zimną wodą przez 15 minut. Niech skrobia się umyje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Osusz ziemniaki na serwetce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej wystarczającą ilość oleju na patelni. Obierz i zmiażdż ząbek czosnku. Włóż czosnek i rozmaryn do oleju i podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie usuń. Jest to potrzebne do aromatyzowania oleju.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ziemniaki do gorącego oleju i smaż przez pierwsze 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, wymieszaj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na samym końcu dodaj sól i czarny pieprz. Podawaj ziemniaki, polewając sosem z boczniaków grzybowych.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy