skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz i posiekaj cebulę, dość drobno.
Krok 2:
Umyj i pokrój boczniaki (na kawałki średniej wielkości).
Krok 3:
Na patelni rozgrzej około jednej trzeciej całego oleju.
Krok 4:
Ułóż cebulę i mieszając ugotuj, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Dodaj grzyby.
Krok 6:
Mieszając i przy otwartej pokrywie gotuj grzyby z cebulą, aż płyn odparuje. Dodaj sól i paprykę do smaku. Dodaj trochę ostrej papryki, bardzo upiększa ten sos.
Krok 7:
Dodaj śmietanę, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu (tomite) przez 10 minut. Następnie odstaw na bok i odstaw na 15 minut.
Krok 8:
Obierz ziemniaki i pokrój je w paski.
Krok 9:
Napełnij zimną wodą przez 15 minut. Niech skrobia się umyje.
Krok 10:
Osusz ziemniaki na serwetce.
Krok 11:
Rozgrzej wystarczającą ilość oleju na patelni. Obierz i zmiażdż ząbek czosnku. Włóż czosnek i rozmaryn do oleju i podgrzewaj przez 2 minuty. Następnie usuń. Jest to potrzebne do aromatyzowania oleju.
Krok 12:
Włóż ziemniaki do gorącego oleju i smaż przez pierwsze 5 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień, wymieszaj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut.
Krok 13:
Na samym końcu dodaj sól i czarny pieprz. Podawaj ziemniaki, polewając sosem z boczniaków grzybowych.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g