smażone tofu z cebulą teriyaki

szybka przekąska z minimum składników! Smażone tofu jest delikatne jak placki, ale z chrupiącą skórką, doskonale komponuje się z miękką, słodkawą cebulą.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 59 % 10 g
74 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w pół-lub ćwiartkowe pierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone tofu pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra, skropić sosem sojowym i odstawić na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos teriyaki i podgrzewaj jeszcze 1 minutę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tofu zwiń w mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na złoty kolor.

podawaj na gorąco, możesz z dodatkowym sosem sojowym lub teriyaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy