smażone smardze

nie wiesz, jak zrobić smardze? Jest świetny sposób-zajrzyj! Nie co roku udaje się zdobyć te wiosenne grzyby, ale kiedy się okazuje, smażymy je według tego przepisu - z odrobiną śmietany, aby nadać im kremowy smak. Bardzo smaczne grzyby! Spróbuj, jeśli nie próbowałeś.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 11 % 1 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Posortuj grzyby, dobrze umyj, możesz je nawet moczyć przez 10 minut.
2. Następnie przenieś grzyby na patelnię, gotuj przez 5-10 minut i wrzuć do durszlaka. Lekko wyciśnij grzyby z nadmiaru wilgoci.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego smardze i smaż na złoty kolor.
4. Dodaj śmietanę, sól i drobno posiekaną zieloną cebulę, wymieszaj, smaż wszystko razem przez kolejne pięć minut.

podawaj danie na gorąco z ulubionym dodatkiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Smardze świeże - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy