smażone smardze
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj grzyby, dobrze umyj, możesz je nawet moczyć przez 10 minut.
2. Następnie przenieś grzyby na patelnię, gotuj przez 5-10 minut i wrzuć do durszlaka. Lekko wyciśnij grzyby z nadmiaru wilgoci.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego smardze i smaż na złoty kolor.
4. Dodaj śmietanę, sól i drobno posiekaną zieloną cebulę, wymieszaj, smaż wszystko razem przez kolejne pięć minut.
podawaj danie na gorąco z ulubionym dodatkiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g