skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy od przygotowania składników:
- umyj i osusz pory, a następnie pokrój je w cienkie pierścienie;
- sortujemy i myjemy kurki, można je wstępnie gotować przez 5-10 minut (nie gotuję, wolę gotować na surowo). Jeśli kurki są duże, możesz pokroić je na kilka części. Nawiasem mówiąc, ogromnym plusem kurków jest to, że bardzo łatwo je sortować, ponieważ nigdy nie są robakami, a śmieci można z nich łatwo usunąć dzięki płukaniu pod bieżącą wodą. Kurki nie psują się przez długi czas, to znaczy po zebraniu można je przechowywać przez jakiś czas w lodówce bez utraty smaku;
- umyj gruszkę, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w cienkie plasterki;
- orzechy są również myte i suszone, można je zastąpić innymi orzechami, na przykład orzechami włoskimi (w tym przypadku kroimy je na kilka kawałków);
- umyć i osuszyć ręcznikiem wilgoć na liściach sałaty, a następnie rozerwać sałatę na kawałki.
2. Przygotowujemy sos sałatkowy, do którego w małej misce łączymy oliwę z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny i musztardę Dijon. Wszystko dobrze przeszkadzamy. Umyj świeży tymianek, osusz wilgoć ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj pachnącą trawę. Wysyłamy tymianek do pozostałych składników, wszystko dobrze przeszkadzamy. Wlej sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz, ponownie wymieszaj, odstaw sos na 5 minut i smakuj. W razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu lub innych składników, ogólnie dostosowujemy smak sosu w zależności od osobistych preferencji.
3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, rozłóż grzyby i smaż je, aż będą ugotowane (około 10 minut) i rumiane.
4. Wymieszaj przygotowane składniki z punktu 1 i smażone kurki, dopraw powstałym dressingiem i podawaj pyszną świeżą sałatkę na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Orzechy pekan - 687 kcal/100g
- Pekan - 691 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Ocet winogronowy - 14 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g