Sałatka z kurkami smażonymi

nie tylko sałatka, ale kulinarne arcydzieło! Gotuj i ciesz się! Sałatka ze smażonymi kurkami, kawałkami gruszki, orzechami, ziołami i pysznym aromatycznym dressingiem... Co może być bardziej apetyczne? Taka sałatka z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Wyrafinowanie, eteryczny aromat i harmonijne połączenie składników to klucz do sukcesu tej sałatki!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 20 % 4 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Zacznijmy od przygotowania składników:

- umyj i osusz pory, a następnie pokrój je w cienkie pierścienie;

- sortujemy i myjemy kurki, można je wstępnie gotować przez 5-10 minut (nie gotuję, wolę gotować na surowo). Jeśli kurki są duże, możesz pokroić je na kilka części. Nawiasem mówiąc, ogromnym plusem kurków jest to, że bardzo łatwo je sortować, ponieważ nigdy nie są robakami, a śmieci można z nich łatwo usunąć dzięki płukaniu pod bieżącą wodą. Kurki nie psują się przez długi czas, to znaczy po zebraniu można je przechowywać przez jakiś czas w lodówce bez utraty smaku;

- umyj gruszkę, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w cienkie plasterki;

- orzechy są również myte i suszone, można je zastąpić innymi orzechami, na przykład orzechami włoskimi (w tym przypadku kroimy je na kilka kawałków);

- umyć i osuszyć ręcznikiem wilgoć na liściach sałaty, a następnie rozerwać sałatę na kawałki.

2. Przygotowujemy sos sałatkowy, do którego w małej misce łączymy oliwę z oliwek, ocet winny, ocet balsamiczny i musztardę Dijon. Wszystko dobrze przeszkadzamy. Umyj świeży tymianek, osusz wilgoć ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj pachnącą trawę. Wysyłamy tymianek do pozostałych składników, wszystko dobrze przeszkadzamy. Wlej sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz, ponownie wymieszaj, odstaw sos na 5 minut i smakuj. W razie potrzeby dodajemy więcej soli i pieprzu lub innych składników, ogólnie dostosowujemy smak sosu w zależności od osobistych preferencji.

3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, rozłóż grzyby i smaż je, aż będą ugotowane (około 10 minut) i rumiane.

4. Wymieszaj przygotowane składniki z punktu 1 i smażone kurki, dopraw powstałym dressingiem i podawaj pyszną świeżą sałatkę na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Orzechy pekan - 687   kcal/100g
  • Pekan - 691   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Ocet winogronowy - 14   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy