skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Dodaj sól do mąki. Podgrzej mleko do lekko ciepłego stanu.
Krok 2:
Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka, dokładnie wymieszaj. Drożdże powinny całkowicie się rozpuścić. Dodaj jajko, olej roślinny i mleko z drożdżami do mąki. Zagnieść ciasto. Świeże drożdże można zastąpić suchymi, suche drożdże należy wziąć 1 łyżeczkę. Ciasto powinno być miękkie i lekko przylegające do dłoni. Dla wygody ręce można smarować olejem roślinnym.
Krok 3:
Przenieś ciasto do miski, posmaruj wierzch olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość.
Krok 4:
Rozłóż ciasto na stole, uformuj kiełbasę i pokrój na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę, a z kulki ciasto. Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Smaż podpłomyki z każdej strony przez około 1 minutę na złoty kolor.
Krok 5:
Przenieś podpłomyki Na Ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Krok 6:
Posyp bułeczki cukrem. Podawać z masłem, śmietaną, dżemem lub miodem. Kto z czym bardziej lubi!
taki prosty przepis, z niedrogich składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni. I jakie są pyszne! Cała rodzina zbiera się na zapach i po pięciu minutach nie ma śladu tych pączków, tylko długotrwały zapach!
dla kogoś Puff bez dziury to nie Puff. Ale moja babcia gotowała w dzieciństwie dokładnie takie pączki, bez dziury.
istnieje wiele wersji pochodzenia pączków i prawie każdy kraj ma własne pączki, pączki, pączki, berlinery.
w dawnych czasach w Rosji każdy produkt smażony w oleju z ciasta nazywano "pyskiem". Od słowa "dmuchać" - oblewać ciepłem.
pyshki zyskały szczególną popularność w Leningradzie, do tej pory w centrum Sankt Petersburga działa pyshechnaya, która została założona w 1958 roku. W 2008 roku została wpisana do"Czerwonej Księgi miejsc pamięci Petersburga".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g