podpłomyki smażone na patelni

najsmaczniejsze, pachnące, różowe pączki! Zjedzone w kilka minut! Przynajmniej ze śmietaną, nawet z masłem, miodem, dżemem! I po prostu bez wszystkiego taka pycha to wspaniałe towarzystwo na filiżankę herbaty!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 44 g
264 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie składników. Wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Dodaj sól do mąki. Podgrzej mleko do lekko ciepłego stanu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i drożdże do ciepłego mleka, dokładnie wymieszaj. Drożdże powinny całkowicie się rozpuścić. Dodaj jajko, olej roślinny i mleko z drożdżami do mąki. Zagnieść ciasto. Świeże drożdże można zastąpić suchymi, suche drożdże należy wziąć 1 łyżeczkę. Ciasto powinno być miękkie i lekko przylegające do dłoni. Dla wygody ręce można smarować olejem roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ciasto do miski, posmaruj wierzch olejem roślinnym, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto na stole, uformuj kiełbasę i pokrój na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę, a z kulki ciasto. Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny. Smaż podpłomyki z każdej strony przez około 1 minutę na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś podpłomyki Na Ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp bułeczki cukrem. Podawać z masłem, śmietaną, dżemem lub miodem. Kto z czym bardziej lubi!

taki prosty przepis, z niedrogich składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni. I jakie są pyszne! Cała rodzina zbiera się na zapach i po pięciu minutach nie ma śladu tych pączków, tylko długotrwały zapach!
dla kogoś Puff bez dziury to nie Puff. Ale moja babcia gotowała w dzieciństwie dokładnie takie pączki, bez dziury.
istnieje wiele wersji pochodzenia pączków i prawie każdy kraj ma własne pączki, pączki, pączki, berlinery.
w dawnych czasach w Rosji każdy produkt smażony w oleju z ciasta nazywano "pyskiem". Od słowa "dmuchać" - oblewać ciepłem.
pyshki zyskały szczególną popularność w Leningradzie, do tej pory w centrum Sankt Petersburga działa pyshechnaya, która została założona w 1958 roku. W 2008 roku została wpisana do"Czerwonej Księgi miejsc pamięci Petersburga".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy