frytki smażone na oleju roślinnym

frytki na patelni to kolejny przepis dla miłośników ziemniaków. Ziemniaki są zawsze dobre.
SerofimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 55 % 16 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski. Umieść to wszystko w misce z zimną wodą. Trzymaj tam trochę, 3-5 minut. Połóż ziemniaki na papierowej serwetce, osusz je drugą serwetką, aby na słomce nie pozostała woda.
najpierw usmaż ziemniaki na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor, a następnie połóż je na papierowej serwetce. Pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Gdy ziemniaki trochę wyschną, włóż je ponownie na patelnię z olejem roślinnym i smaż przez kolejne 5 minut. Okazało się, że są rumiane i smaczne frytki, ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy