pieczony kalafior w bułce tartej z jajkiem na patelni

bardzo łatwy do przygotowania przepis! Pyszne i szybkie! Jesteśmy przyzwyczajeni do wyobrażania sobie gryki, ryżu, makaronu lub ziemniaków w postaci przystawki w takim jedzeniu, jak mięso lub drób. Ale zupełnie zapomnieliśmy, że nadal istnieją bardzo zdrowe, bogate w witaminy warzywa, które można również wykorzystać do tych celów. Dlatego teraz opowiem ci o kulinarnym przepisie na pieczony kalafior, który będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania głównego mięsnego. Nawiasem mówiąc, smażony kalafior ma wiele przepisów. To jedna z opcji.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 46 % 11 g
116 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

na początek bierzemy widelce kalafiora i myjemy je, oddzielamy od liści. Teraz dzielimy go na małe kwiatostany, wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kwiatostany z wody, schładzamy i demontujemy bardzo małe kwiatostany. Następnie ubij jaja kurze pieprzem i solą. Teraz bierzemy bułkę tartą i mieszamy je z wcześniej przygotowanymi ziołami. Następnie zanurz kwiatostany w mieszance jajecznej, zwiń bułkę tartą i włóż do rozgrzanej patelni z olejem, smaż kapustę przez kilka minut na złoty kolor. Gdy cały pieczony kalafior jest gotowy, podawaj go jako dodatek do mięsa lub drobiu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy