pieczony kalafior w bułce tartej z jajkiem na patelni
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek bierzemy widelce kalafiora i myjemy je, oddzielamy od liści. Teraz dzielimy go na małe kwiatostany, wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kwiatostany z wody, schładzamy i demontujemy bardzo małe kwiatostany. Następnie ubij jaja kurze pieprzem i solą. Teraz bierzemy bułkę tartą i mieszamy je z wcześniej przygotowanymi ziołami. Następnie zanurz kwiatostany w mieszance jajecznej, zwiń bułkę tartą i włóż do rozgrzanej patelni z olejem, smaż kapustę przez kilka minut na złoty kolor. Gdy cały pieczony kalafior jest gotowy, podawaj go jako dodatek do mięsa lub drobiu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g