Trójkąty pita z jajkiem i serem na patelni

pyszna, apetyczna i sycąca przekąska z serem! Uwielbiam takie szybkie przepisy na proste i smaczne przekąski. Przygotowanie śniadania to po prostu ucieczka od zwykłych kanapek. A jeśli nagle pojawią się goście, zawsze możesz użyć tego przepisu, aby ich traktować. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 15 g
tłuszcze 40 % 21 g
węglowodany 31 % 16 g
313 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić Trójkąty pita z jajkiem i serem na patelni, weź twardy ser i zetrzyj go na średniej tarce. W razie potrzeby do sera można dodać dowolne aromatyczne przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb pita na podłużne paski o szerokości około 10-12 centymetrów. Połóż trochę startego sera na krawędzi i podwiń jeden róg. Okazuje się trójkąt.Teraz przesuń do przodu, a następnie ponownie pod kątem. I tak do końca paska.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ten sposób zawiń wszystkie trójkąty. Całe wypełnienie okaże się w środku i zostanie bezpiecznie zamknięte ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym naczyniu rozbij jedno jajko i dodaj wodę. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystko w jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy trójkąt w mieszance jajecznej ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż Trójkąty. Smaż je na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Gotowe Trójkąty traktuj natychmiast, gdy są gorące, aby ser w nich apetycznie się rozciągał. Smacznego!

Trójkąty pita można przygotować z różnymi nadzieniami. Tutaj powinieneś już skupić się na zawartości lodówki. Do nadzienia można użyć mięsa mielonego, grzybów,szynki, ryb, boczku, pomidorów. I do tego wszystkiego polecam zawsze dodawać starty ser. Moim zdaniem ser w takich potrawach ma tę samą atrakcję, dzięki której stają się tak apetyczne. Tylko na myśl, jak roztopiony ser zostanie rozciągnięty w przekroju, pojawia się już głodne ślinienie.
ale oprócz takich obfitych dodatków możesz owinąć chleb pita i słodkie nadzienia. Na przykład ze słodkiego twarogu lub owoców.
ten przepis jest zawsze używany w pośpiechu, gdy nie ma czasu na długie gotowanie. Tak i tylko jako przekąska w szkole lub w pracy.
nikt nie może się oprzeć tak pysznej i aromatycznej przekąsce! Polecam!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy