skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić Trójkąty pita z jajkiem i serem na patelni, weź twardy ser i zetrzyj go na średniej tarce. W razie potrzeby do sera można dodać dowolne aromatyczne przyprawy.
Krok 2:
Pokrój chleb pita na podłużne paski o szerokości około 10-12 centymetrów. Połóż trochę startego sera na krawędzi i podwiń jeden róg. Okazuje się trójkąt.Teraz przesuń do przodu, a następnie ponownie pod kątem. I tak do końca paska.
Krok 3:
W ten sposób zawiń wszystkie trójkąty. Całe wypełnienie okaże się w środku i zostanie bezpiecznie zamknięte ze wszystkich stron.
Krok 4:
W osobnym naczyniu rozbij jedno jajko i dodaj wodę. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wszystko w jednorodną masę.
Krok 5:
Zanurz każdy trójkąt w mieszance jajecznej ze wszystkich stron.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż Trójkąty. Smaż je na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Gotowe Trójkąty traktuj natychmiast, gdy są gorące, aby ser w nich apetycznie się rozciągał. Smacznego!
Trójkąty pita można przygotować z różnymi nadzieniami. Tutaj powinieneś już skupić się na zawartości lodówki. Do nadzienia można użyć mięsa mielonego, grzybów,szynki, ryb, boczku, pomidorów. I do tego wszystkiego polecam zawsze dodawać starty ser. Moim zdaniem ser w takich potrawach ma tę samą atrakcję, dzięki której stają się tak apetyczne. Tylko na myśl, jak roztopiony ser zostanie rozciągnięty w przekroju, pojawia się już głodne ślinienie.
ale oprócz takich obfitych dodatków możesz owinąć chleb pita i słodkie nadzienia. Na przykład ze słodkiego twarogu lub owoców.
ten przepis jest zawsze używany w pośpiechu, gdy nie ma czasu na długie gotowanie. Tak i tylko jako przekąska w szkole lub w pracy.
nikt nie może się oprzeć tak pysznej i aromatycznej przekąsce! Polecam!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g