żeberka wieprzowe pod majonezem smażone

pieczone żeberka wieprzowe ze złotą skórką w zaledwie pół godziny! Gorąca przystawka z żeberka wieprzowego jest szybka i prosta w przygotowaniu. Najpierw musisz je smażyć na dużym ogniu, aby natychmiast powstała rumiana skorupa. To dobra i udana alternatywa dla gulaszu mięsnego. Żeberka można podawać z dowolnym dodatkiem i warzywami.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 73 % 35 g
węglowodany 0 % 0 g
367 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żeberka do piwa i do dowolnego przystawki? Aby przygotować to danie, weź wszystkie niezbędne produkty z listy. Jest ich bardzo niewiele, a mianowicie żeberka wieprzowe, gotowe suche przyprawy do mięsa, trochę soli, majonez (najlepiej domowy) i rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby rozmrozić żeberka wieprzowe w temperaturze pokojowej. Opłucz je pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Wytnij folię na żebrach, aby marynowały szybciej i lepiej. Wytnij je tak, aby każdy kawałek miał jedną kość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp pokrojone żeberka solą i przyprawami. Nie przesadzaj z dodatkiem przypraw, w przeciwnym razie danie nabierze specyficznego smaku. Aby nie przesolić mięsa, przeczytaj na opakowaniu skład gotowych przypraw, których używasz, być może jest już sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj żeberka ze wszystkich stron majonezem. Możesz go zastąpić sosem sojowym (w tym przypadku nie musisz solić mięsa, ponieważ sam sos sojowy jest już dość słony). Jeśli pozwala na to czas, włóż mięso do marynowania do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na dużą patelnię z wysokimi bokami (najlepiej żeliwną), podgrzej. Ilość oleju będzie zależeć od zawartości tłuszczu w żeberkach wieprzowych. Jeśli mają dużą warstwę tłuszczu, potrzeba mniej oleju. Jak sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz usmażyć mięso. Smaż je na dużym ogniu przez 6-7 minut z jednej strony, aż się zarumienią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć żeberka zrumienione z jednej strony i smaż przez około dwie minuty na dużym ogniu. Dzięki takiemu prażeniu na żebrach tworzy się rumiana skorupa, która "uszczelnia" wszystkie soki w środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 2 minutach przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj żeberka jeszcze przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 10 minutach podnieś pokrywkę, jeszcze raz Odwróć żeberka i gotuj przez około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po około 5 minutach wyłącz ogrzewanie. Gotowe żeberka wieprzowe są miękkie i soczyste. Jeśli wykonasz na nich nacięcie, wycieknie przezroczysty sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Danie przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Jedz smażone żeberka na gorąco z marynowanymi lub świeżymi warzywami, sałatkami. Możesz również gotować ziemniaki, duszoną kapustę, kaszę gryczaną, ryż, makaron do dekoracji.

pieczone żeberka wieprzowe to danie, które wielu umieści na liście o pysznym jedzeniu. A jak wiesz, pyszne jedzenie nie zawsze jest przydatne.

ale jeśli przez większość czasu jesz prawidłowo, nie przejadasz się i ogólnie prowadzisz zdrowy tryb życia, możesz bezpiecznie od czasu do czasu pozwolić sobie na dania z kategorii "smaczne, ale niezbyt zdrowe". Właśnie to robię.

jeśli lubisz, pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Smażyć na złoty kolor i wysłać do żeber pod koniec gotowania. Możesz również dodać czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki).

pieczone żeberka wieprzowe można podawać jako danie główne lub jako przystawkę do piwa lub innego napoju alkoholowego.

gotowe żeberka można prażyć na przyszłość, wkładać do hermetycznie zamykanego plastikowego pojemnika (wygodnie partiami) i zamrażać. Możesz przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Żeberka należy rozmrażać na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Możesz podgrzać na patelni pod pokrywką lub w kuchence mikrofalowej.

radzę zrobić własny majonez. Będzie zdrowszy i smaczniejszy. Przepisy na domowy majonez ty znajdziesz tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy