faszerowany grillowany zimowy Karaś bez kości z ziemniakami

świetny prosty przepis na pieczone karasie bez kości! Spróbuj! Ważne! ta metoda pozbycia się kości w rybach może być stosowana tylko wtedy, gdy ryba nie jest duża-o wadze do 1 kg! W dużych rybach będzie to niebezpieczne! - a prawidłowe rozdrabnianie nie pomoże, a kości nie spalą się w oleju.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 50 % 16 g
159 kcal
IG: 44 / 31 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Czyszczenie ryb: aby oczyścić rybę tą metodą, musi być świeża. Świeże ryby są łatwe do czyszczenia. Lekko uderz rybę w głowę, aby się nie poruszała. Aby łuski nie latały po całej kuchni, zanurz rybę w misce z wodą i zeskrob ją łyżką z ogona na łuski. Trzymaj łyżkę pod kątem. Zbroję na klatce piersiowej karasia należy lekko podważyć nożem w pobliżu płetw brzusznych, przeciąć i oderwać. Usuń skrzela.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kieszeń: pokrój rybę wzdłuż nie na środku brzucha, jak zwykle, ale nad płetwą brzuszną, zaczynając pod płetwą piersiową, unosząc ją do góry. Wyjmij wnętrze. Okazało się, że jest to świetna kieszeń na nadzienie! Teraz nie wypadnie. Dobrze spłucz rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrabnianie: zaczynając od ogona ryby, aby przeciąć kręgosłup tak drobno, jak to możliwe - szerokość płytek wynosi 1 mm! Posolić posiekaną rybę, wcierać między talerze, pozostawić na 20 minut, aby maksymalna ilość płynu wyszła z ryby. Dodaj majonez lub śmietanę do ryby, wymieszaj i pozostaw do marynowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nadzienie: oddziel pęcherzyki powietrza, kawior i wątrobę od wnętrzności. Ta wersja nadzienia jest przygotowywana zimą, ponieważ latem wszystkie wnętrzności są zanieczyszczone odchodami ryb, a wątroba jest mała, ponieważ tylko na zimę Karaś zyskuje. Jesienny karaś jest najsmaczniejszy! - zjadł na zimę) przebij bąbelki. Ubij wątrobę i kawior rybny, dodaj drobno posiekaną cebulę, gotowany ryż, jajko kurze, sól i pieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Farsz: umieść pęcherzyk powietrza w każdym Karasiu i obficie napełnij nadzieniem łyżką. Otrzymane podczas cięcia brzucha pokrywamy wypełnienie bokiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażenie: dobrze podgrzej patelnię z olejem roślinnym. Dobrze zwiń karasia w mące i umieść na patelni ze schowanym brzuchem w dół. Smażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Nie przykrywać pokrywką. Odwróć rybę, zmniejsz ogień, przykryj i smaż dalej, aż po drugiej stronie pojawi się złoty kolor. Połóż rybę na talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj: Dodaj ponownie ogień i usmaż ziemniaki na pozostałym oleju nasączonym sokiem rybnym, obrane i pokrojone w długie kostki, aby udekorować rybę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy