skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty zgodnie z listą i patrzymy na przepis, jak gotować smażone ogórki-być może dla kogoś to danie wydaje się niezwykłe, ale warto spróbować!
Krok 2:
Moje ogórki, pokrój w plasterki w postaci słomy i posyp solą.
Krok 3:
Następnie wkładamy je do durszlaka, aby płyn spływał przez 20 minut. Wyciśnij nadmiar wilgoci z ogórków i osusz je ręcznikiem papierowym.
Krok 4:
Obierz czosnek, umyj, pokrój na cienkie talerze.
Krok 5:
W rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju roślinnym włóż cienko pokrojony czosnek i szczyptę chili. Smażyć przez około 30 sekund.
Krok 6:
Wrzuć ogórki do skrobi kukurydzianej. W razie potrzeby możesz obtoczyć ogórki w innej skrobi lub całkowicie pominąć ten krok.
Krok 7:
Następnie rozłóż je na patelni do czosnku i smaż najpierw z jednej strony, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 8:
Odwróć i smaż z drugiej strony, aż pojawi się skorupa.
Krok 9:
Dodaj sos sojowy i sezam do ogórków. Smażyć przez około 4-5 minut.
Krok 10:
Połóż gotowe ogórki na talerzu.
Krok 11:
Udekoruj je zieloną cebulą lub innymi ziołami.
Krok 12:
Podajemy jako niezależne danie w postaci gorącej przekąski lub jako niskokaloryczny dodatek do mięsa, ryb, drobiu, grzybów itp.
Krok 13:
Smacznego!
kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis o tej nazwie, uśmiechnąłem się mimowolnie. Smażyć świeże ogórki, mówisz poważnie? Ale ponieważ jestem wielkim fanem gotowania czegoś nowego w mojej kuchni, postanowiłem nadal przestrzegać tak niezwykłego i interesującego przepisu, zwłaszcza dania, które jest niskokaloryczne, wegetariańskie i mogą nieco urozmaicić chudy stół. Ogólnie wynik mi się podobał, chociaż nie mogę powiedzieć, że jestem zachwycony. Powiedzmy, że danie jest dla amatora. Jednak w ramach kulinarnego eksperymentu bardzo ci to radzę, wtedy z dumą możesz powiedzieć oszołomionym przyjaciołom, że jedli smażone ogórki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g