ogórki smażone na oliwie z oliwek z chili

delikatne, smaczne, zdrowe ogórki nadają się do menu dla dzieci. Przygotowywane są szybko z dostępnych produktów. Nie czułem nic ekstremalnego w smaku smażonych ogórków-przypominają coś pomiędzy smażoną cukinią a bakłażanem. Jeśli jesteś na diecie lub przestrzegasz postu, możesz ugotować to danie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty zgodnie z listą i patrzymy na przepis, jak gotować smażone ogórki-być może dla kogoś to danie wydaje się niezwykłe, ale warto spróbować!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje ogórki, pokrój w plasterki w postaci słomy i posyp solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wkładamy je do durszlaka, aby płyn spływał przez 20 minut. Wyciśnij nadmiar wilgoci z ogórków i osusz je ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, umyj, pokrój na cienkie talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju roślinnym włóż cienko pokrojony czosnek i szczyptę chili. Smażyć przez około 30 sekund.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć ogórki do skrobi kukurydzianej. W razie potrzeby możesz obtoczyć ogórki w innej skrobi lub całkowicie pominąć ten krok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż je na patelni do czosnku i smaż najpierw z jednej strony, aż pojawi się złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć i smaż z drugiej strony, aż pojawi się skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sos sojowy i sezam do ogórków. Smażyć przez około 4-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotowe ogórki na talerzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj je zieloną cebulą lub innymi ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podajemy jako niezależne danie w postaci gorącej przekąski lub jako niskokaloryczny dodatek do mięsa, ryb, drobiu, grzybów itp.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis o tej nazwie, uśmiechnąłem się mimowolnie. Smażyć świeże ogórki, mówisz poważnie? Ale ponieważ jestem wielkim fanem gotowania czegoś nowego w mojej kuchni, postanowiłem nadal przestrzegać tak niezwykłego i interesującego przepisu, zwłaszcza dania, które jest niskokaloryczne, wegetariańskie i mogą nieco urozmaicić chudy stół. Ogólnie wynik mi się podobał, chociaż nie mogę powiedzieć, że jestem zachwycony. Powiedzmy, że danie jest dla amatora. Jednak w ramach kulinarnego eksperymentu bardzo ci to radzę, wtedy z dumą możesz powiedzieć oszołomionym przyjaciołom, że jedli smażone ogórki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy