skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy od tego, że dobrze myjemy bulwy ziemniaka z brudu. Bardzo ważne jest, aby ziemniaki były myte, aby podczas ich obierania palce nie rozmazywały się, a z kolei obrane ziemniaki nie rozmazywały się. Trudniej jest umyć obrane ziemniaki z brudu.
2. Obierz wszystkie ziemniaki i wrzuć je do zimnej wody.
3. Obierz cebulę. Aby uniknąć płaczu z cebuli, jest jedna bardzo trudna sztuczka: weź kawałek cebuli i umieść go za uchem. Wtedy wszystkie pary cebuli będą tam dążyć, a nie w oczy.
4. Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki i wróć do wody już pokrojone ziemniaki. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie ciemniły, a nadmiar skrobi zmył się z kawałków. Skrobia przyczynia się do tego, że ziemniaki sklejają się na patelni podczas smażenia.
5. Pokrój cebulę na ćwiartki, niezbyt drobno. Nie musisz wkładać cebuli do wody.
6. Kładziemy patelnię na kuchence i czekamy, aż się nagrzeje. Podczas smażenia bardzo ważne jest umieszczenie wszystkich potraw na gorącej patelni! W przeciwnym razie zaczną wydzielać sok i będą problemy.
7. Na suchej i rozgrzanej patelni kładziemy smalec pokrojony na kawałki. Kawałki nie powinny być zbyt małe, aby smalec nie przypalił wszystkiego i nie zamienił się w bułkę tartą. Smaż smalec trochę, aż topi tłuszcz do smażenia ziemniaków.
8. Podczas smażenia smalcu wyjmujemy pokrojone ziemniaki z wody na ręczniku papierowym i suszymy, aby nadmiar wody został wchłonięty. Jeśli tego nie zrobisz, krople wody, gdy dostaną się do gorącego tłuszczu, zaczną "strzelać" we wszystkich kierunkach.
9. Wlej pokrojone ziemniaki na patelnię, na której smażono tłuszcz. Natychmiast i po raz pierwszy ziemniaki nie mogą być zakłócane. Niczego nie dotykamy, na dole na ziemniakach powinna powstać skorupa.
10. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj. Często nie musisz przeszkadzać ziemniakom, aby się nie rozpadły i nie straciły kształtu.
11. Gdy ziemniaki są już usmażone 5 minut przed gotowaniem, dodaj posiekaną cebulę. Rozłóż cebulę na ziemniakach i nie mieszaj od razu. Niech cebula zostanie oblana parami ziemniaków.
12. Mieszamy jeszcze kilka razy i wyłączamy ogień.
13. Uwaga! Dopiero teraz solimy ziemniaki. Ziemniaki muszą być solone gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g