tortille z pietruszką i szczawiem smażone

przepyszne, pyszne tortille będą godną alternatywą dla chleba! Bardzo lubię różnego rodzaju tortille - to wspaniałe jedzenie! Przygotowują się z reguły bardzo prosto, ale mimo to są bardzo satysfakcjonujące i bardzo pomocne, gdy nie ma pod ręką chleba! A ciastka z zielenią to po prostu bajka! Spróbuj i przekonaj się sam!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 78 % 36 g
194 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z solą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wodę i zagniataj ciasto, ugniataj przez 10 minut

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto jest całkiem fajne

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij ciasto do torby lub przykryj wilgotnym ręcznikiem i wypełnij, w tym czasie gluten w mące puchnie, a ciasto stanie się bardziej elastyczne

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj koperek, pietruszkę, szczaw lub inne warzywa

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj szczypiorek

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A do nadzienia potrzebujemy trochę oleju roślinnego, chmielu suneli, czarnego pieprzu i soli

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dzieli się na około 7 równych części

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj cienko-cienko! W oryginalnym przepisie ciasto świeciło prosto. U mnie niestety tak subtelnie nie wyszło - najmłodsza bardzo chciała pomóc... Ale nie ma ograniczeń co do perfekcji i następnym razem rzucę jeszcze cieńszy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż zielenie na przygotowanej podstawie

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, pieprz bezpośrednio na cieście, w przeciwnym razie warzywa dadzą sok,ale nie potrzebujemy tego. Dodaj chmiel-suneli i trochę oleju roślinnego na czubku noża

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze trzymamy krawędzie jak duży placek

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć szew w dół i podobnie uformuj pozostałe ciasta

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smażyć na suchej patelni do miękkości, kilkakrotnie przewracać

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

spróbuj zrobić takie ciasta-są bardzo smaczne, chociaż są ugotowane z prawie niczego!

gotowanie jest szybkie i łatwe, a wynik jest niesamowity! Tortille z ziołami gotowane na patelni to mój ratunek, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski!

są również bardzo wygodne do zabrania ze sobą w podróż: do kraju, do lasu, na piknik. Odkąd opanowałem ten przepis, pytanie, co zabrać ze sobą w podróż, zniknęło samo. W ciągu kilku godzin tortille z pewnością będą równie świeże i smaczne, a we właściwym czasie dobrze zaspokoją głód. Na szczęście to danie przypadło do gustu całej mojej rodzinie - od największej do najmniejszej!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy