skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto wszystkie niezbędne składniki
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z solą
Krok 3:
Dodaj wodę i zagniataj ciasto, ugniataj przez 10 minut
Krok 4:
Gotowe ciasto jest całkiem fajne
Krok 5:
Wyjmij ciasto do torby lub przykryj wilgotnym ręcznikiem i wypełnij, w tym czasie gluten w mące puchnie, a ciasto stanie się bardziej elastyczne
Krok 6:
Drobno posiekaj koperek, pietruszkę, szczaw lub inne warzywa
Krok 7:
Posiekaj szczypiorek
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa
Krok 9:
A do nadzienia potrzebujemy trochę oleju roślinnego, chmielu suneli, czarnego pieprzu i soli
Krok 10:
Ciasto dzieli się na około 7 równych części
Krok 11:
Rozwałkuj cienko-cienko! W oryginalnym przepisie ciasto świeciło prosto. U mnie niestety tak subtelnie nie wyszło - najmłodsza bardzo chciała pomóc... Ale nie ma ograniczeń co do perfekcji i następnym razem rzucę jeszcze cieńszy
Krok 12:
Rozłóż zielenie na przygotowanej podstawie
Krok 13:
Sól, pieprz bezpośrednio na cieście, w przeciwnym razie warzywa dadzą sok,ale nie potrzebujemy tego. Dodaj chmiel-suneli i trochę oleju roślinnego na czubku noża
Krok 14:
Dobrze trzymamy krawędzie jak duży placek
Krok 15:
Odwróć szew w dół i podobnie uformuj pozostałe ciasta
Krok 16:
Smażyć na suchej patelni do miękkości, kilkakrotnie przewracać
Krok 17:
Smacznego!
spróbuj zrobić takie ciasta-są bardzo smaczne, chociaż są ugotowane z prawie niczego!
gotowanie jest szybkie i łatwe, a wynik jest niesamowity! Tortille z ziołami gotowane na patelni to mój ratunek, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski!
są również bardzo wygodne do zabrania ze sobą w podróż: do kraju, do lasu, na piknik. Odkąd opanowałem ten przepis, pytanie, co zabrać ze sobą w podróż, zniknęło samo. W ciągu kilku godzin tortille z pewnością będą równie świeże i smaczne, a we właściwym czasie dobrze zaspokoją głód. Na szczęście to danie przypadło do gustu całej mojej rodzinie - od największej do najmniejszej!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g