placki ziemniaczane
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz i cienko pokrój ziemniaki. Moczyć w wodzie przez 10 minut, następnie osuszyć i osuszyć. W międzyczasie wlej około 2 cm oliwy z oliwek na głęboką patelnię. Podgrzej na średnim ogniu. Włóż drobno posiekaną cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij cebulę z oleju i połóż na ręczniku papierowym, aby tłuszcz spłynął. Włóż część ziemniaków do oleju i smaż przez około 10 minut na złoty kolor. Wyciągnij ziemniaki i połóż je również na ręczniku papierowym. Usmaż drugą partię ziemniaków, a następnie następną. Połóż wszystko na ręczniku papierowym i Posol trzema łyżkami soli. Teraz możesz zostawić warzywa na dwie godziny. Olej można spuścić do osobnego pojemnika.
w dużej misce rozbij jajka i lekko ubij trzepaczką. Dodaj smażone ziemniaki i cebulę i Posol pozostałą solą.
rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj nową porcję oleju. Włóż mieszankę ziemniaczano-jajeczną kilka razy dobrze wymieszaj, aby jajka się zestaliły. Teraz zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 5 minut. Następnie odwróć tortillę ziemniaczaną i usmaż w ten sam sposób po drugiej stronie.
wyjmij gotowy placek ziemniaczany z patelni, ostudź. Może być podawany z dowolnym sosem lub używany jako alternatywa dla chleba.
zostało Ci dużo oleju. Można go ponownie wykorzystać do przygotowania takich tortilli lub innych potraw. Jest to również wspaniały sos sałatkowy o smaku cebuli.
w dużej misce rozbij jajka i lekko ubij trzepaczką. Dodaj smażone ziemniaki i cebulę i Posol pozostałą solą.
rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj nową porcję oleju. Włóż mieszankę ziemniaczano-jajeczną kilka razy dobrze wymieszaj, aby jajka się zestaliły. Teraz zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 5 minut. Następnie odwróć tortillę ziemniaczaną i usmaż w ten sam sposób po drugiej stronie.
wyjmij gotowy placek ziemniaczany z patelni, ostudź. Może być podawany z dowolnym sosem lub używany jako alternatywa dla chleba.
zostało Ci dużo oleju. Można go ponownie wykorzystać do przygotowania takich tortilli lub innych potraw. Jest to również wspaniały sos sałatkowy o smaku cebuli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g