krążki cebuli w cieście piwnym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pokrój cebulę w pierścienie o szerokości 5 mm.
ciasto: wymieszaj mąkę z solą, przyprawami, proszkiem do pieczenia. Wlej piwo i mieszaj, aż będzie gładkie.
rozgrzej głęboką patelnię (jeśli nie ma głębokiego smażenia), wlej olej roślinny. Temperatura jest po prostu sprawdzana - zanurz drewniany szpikulec w oleju, jeśli pojawią się bąbelki, olej wystarczająco się nagrzeje.
teraz zwiń krążki cebuli w mące, zanurz w cieście i smaż do miękkości. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
krążki cebuli można podawać z dowolnym sosem do smaku, nawet z keczupem. To świetna przekąska do piwa.
ciasto: wymieszaj mąkę z solą, przyprawami, proszkiem do pieczenia. Wlej piwo i mieszaj, aż będzie gładkie.
rozgrzej głęboką patelnię (jeśli nie ma głębokiego smażenia), wlej olej roślinny. Temperatura jest po prostu sprawdzana - zanurz drewniany szpikulec w oleju, jeśli pojawią się bąbelki, olej wystarczająco się nagrzeje.
teraz zwiń krążki cebuli w mące, zanurz w cieście i smaż do miękkości. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
krążki cebuli można podawać z dowolnym sosem do smaku, nawet z keczupem. To świetna przekąska do piwa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g

