krążki cebuli w cieście piwnym

wspaniała przekąska będzie twoim częstym gościem! Wskazane jest użycie frytkownicy, ale wystarczy zwykła patelnia.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 45 % 18 g
260 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
pokrój cebulę w pierścienie o szerokości 5 mm.
ciasto: wymieszaj mąkę z solą, przyprawami, proszkiem do pieczenia. Wlej piwo i mieszaj, aż będzie gładkie.
rozgrzej głęboką patelnię (jeśli nie ma głębokiego smażenia), wlej olej roślinny. Temperatura jest po prostu sprawdzana - zanurz drewniany szpikulec w oleju, jeśli pojawią się bąbelki, olej wystarczająco się nagrzeje.
teraz zwiń krążki cebuli w mące, zanurz w cieście i smaż do miękkości. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
krążki cebuli można podawać z dowolnym sosem do smaku, nawet z keczupem. To świetna przekąska do piwa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy