ciasto kanapka słoneczna
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
dopraw mięso mielone solą i pieprzem, dodaj płynny dym. Uformuj 6 grubych ciast z mięsa mielonego, połóż na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę.
w międzyczasie wymieszaj posiekany czosnek, majonez i sok z cytryny, sól i wstaw do ostygnięcia.
rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Posmaruj chleb po obu stronach olejem roślinnym i smaż, aż będzie chrupiący. Zamiast smażonego chleba możesz zrobić tosty.
wlej olej roślinny na patelnię i dobrze usmaż tortille z mięsa mielonego po obu stronach. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut. Wyjmij tortille i ostudź.
W międzyczasie usmaż jajka. Na każdą kanapkę usmaż jajko osobno. Podgrzej część masła na średnim ogniu. Delikatnie rozbij jajko na patelnię, aby żółtko pozostało nienaruszone. Sól i przykryj przez pięć minut. Wyjmij jajko i ostudź. Zrób to samo z resztą jaj.
połóż smażony chleb lub tosty na talerzu i polej sosem majonezowym. Na każdą kromkę chleba połóż kotlet, a na wierzchu jajko sadzone.
podczas serwowania ciasto kanapkę można skropić ostrym sosem lub posypać posiekanymi ziołami.
w międzyczasie wymieszaj posiekany czosnek, majonez i sok z cytryny, sól i wstaw do ostygnięcia.
rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Posmaruj chleb po obu stronach olejem roślinnym i smaż, aż będzie chrupiący. Zamiast smażonego chleba możesz zrobić tosty.
wlej olej roślinny na patelnię i dobrze usmaż tortille z mięsa mielonego po obu stronach. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut. Wyjmij tortille i ostudź.
W międzyczasie usmaż jajka. Na każdą kanapkę usmaż jajko osobno. Podgrzej część masła na średnim ogniu. Delikatnie rozbij jajko na patelnię, aby żółtko pozostało nienaruszone. Sól i przykryj przez pięć minut. Wyjmij jajko i ostudź. Zrób to samo z resztą jaj.
połóż smażony chleb lub tosty na talerzu i polej sosem majonezowym. Na każdą kromkę chleba połóż kotlet, a na wierzchu jajko sadzone.
podczas serwowania ciasto kanapkę można skropić ostrym sosem lub posypać posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g