Grillowana wieprzowina w ostrym sosie

Zaskocz gości oryginalnym przepisem na wieprzowinę!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 25 % 6 g
161 kcal
IG: 29 / 29 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

aby przygotować marynatę wieprzową, włóż przyprawy do garnka i opiekaj przez 3 minuty. Zalej wodą, dodaj sól, cukier imbir i czosnek. Doprowadź marynatę do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Wlej rum i ostudź do temperatury pokojowej. Polędwiczki wieprzowe włożyć do miski, zalać solanką i odstawić do lodówki na 4 godziny.
na razie przygotuj sos. W tym samym rondlu umieść przyprawy i lekko opiekaj przez 30 sekund, aby uzyskać smak. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Włóż imbir, czosnek i chili. Smażyć, ciągle mieszając, przez około 3 minuty. Wlej ocet, dodaj Prażone przyprawy i brązowy cukier, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Posolić i dodać kawałki ananasa. Sos należy zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Następnie zdejmij sos z ognia, dodaj cebulę, miętę i sok z limonki. Sos jest gotowy.
gdy mięso wystarczająco ostygnie, rozgrzej Grill do średnio wysokiej temperatury. Wyjmij mięso z solanki i osusz ręcznikiem papierowym. Możesz posolić i pieprzyć do smaku. Posmaruj ruszt grillowy olejem roślinnym. Dobrze upiecz mięso z każdej strony na złoty kolor. Odłącz grill, przykryj mięso folią i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Wyjmij i odstaw na 5 minut.
Uwolnij mięso z folii i pokrój na kawałki. Podawać z ostrym sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy