skład / składniki
metoda gotowania
pokrój tusze z kurczaka na pół i usuń kości i skrzydła. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Wstaw do lodówki na pół godziny.
gdy kurczak wystarczająco ostygnie, dopraw go solą i pieprzem ze wszystkich stron. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i masło. Połóż połówki kurczaka na patelni skórą do dołu i posyp je bezpośrednio na patelni z kminkiem. Połóż kawałek folii na wierzchu kurczaka, połóż drugą patelnię na wierzchu i naciśnij prasą (na przykład puszką z wodą)
gotuj połówki kurczaka przez 3-5 minut, a następnie zdejmij górną patelnię i odwróć kurczaka drugą stroną. Ponownie włóż patelnię i smaż kurczaka przez kolejne 20-25 minut na złoty kolor. Następnie ponownie zdejmij górną patelnię, Odwróć kurczaka i gotuj przez 10 minut. Przenieś na deskę do krojenia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
przekrój połówki kurczaka na pół przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g