Chicken bricks

oryginalny przepis na kurczaka z kminkiem i oliwą z oliwek. Poczęstuj się!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 18 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
243 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pokrój tusze z kurczaka na pół i usuń kości i skrzydła. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Wstaw do lodówki na pół godziny.
gdy kurczak wystarczająco ostygnie, dopraw go solą i pieprzem ze wszystkich stron. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i masło. Połóż połówki kurczaka na patelni skórą do dołu i posyp je bezpośrednio na patelni z kminkiem. Połóż kawałek folii na wierzchu kurczaka, połóż drugą patelnię na wierzchu i naciśnij prasą (na przykład puszką z wodą)
gotuj połówki kurczaka przez 3-5 minut, a następnie zdejmij górną patelnię i odwróć kurczaka drugą stroną. Ponownie włóż patelnię i smaż kurczaka przez kolejne 20-25 minut na złoty kolor. Następnie ponownie zdejmij górną patelnię, Odwróć kurczaka i gotuj przez 10 minut. Przenieś na deskę do krojenia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
przekrój połówki kurczaka na pół przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy