zielona sałatka z groszkiem fasolowym i naleśnikami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować lekki letni lunch lub kolację, zwracam uwagę na włoski przepis na naleśniki. Takie jedzenie nadaje się zarówno do codziennego użytku, jak i na świąteczny stół.
najpierw weź szklankę obranych orzeszków piniowych i włóż do małej miski. Dodaj do nich szczyptę soli i kilka łyżeczek wody. Tę masę należy zmielić i wymieszać. Następnie kładziemy tę masę orzechową na folii, dalej na blasze do pieczenia lub po prostu na suchej patelni i wkładamy do piekarnika. Piekarnik powinien być już podgrzany do około 270-290 stopni. Musisz lekko upiec orzechy, aż nabiorą złotego koloru.
podczas gotowania orzechów, aby nie tracić czasu, bierzemy duży garnek z wodą. Sól wodę i zagotuj. Włóż szpinak do wody, gotuj przez 2-3 minuty. Gotowy szpinak należy delikatnie wycisnąć. Na przykład wyciskam go na sitku łyżką. To wszystko, szpinak jest gotowy. Wkładamy go do blendera.
nie wylewaj wody ze szpinaku, nadal się przyda. Wrzuć do niego fasolę i gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj groszek i gotuj ponownie, teraz jeszcze minutę. To wszystko, warzywa są gotowe. Teraz wyjmujemy je z patelni, wkładamy do sita i pod zimną wodą, aby się nie rozgotowały.
w blenderze do szpinaku dodaj 1 jajko i ubij. Następnie dodaj 5-6 łyżek mleka do blendera i dokładnie taką samą ilość mąki, trochę soli i ponownie ubij. Okazuje się, że jest to rodzaj ciasta. Przenosimy go do osobnej miski i myjemy Blender.
teraz przygotowujemy ciasto z mąki. Rozbij jajko, jedną trzecią szklanki mleka i pozostałą mąkę do blendera. Sól i ponownie ubij. Ciasto nie powinno być gęste, wręcz przeciwnie, powinno być płynne.
teraz bierzemy prażone orzechy. Muszą być schłodzone. Pozostaw je do ostygnięcia bezpośrednio na blasze do pieczenia lub patelni.
teraz zaczynamy robić naleśniki. Wlej łyżkę oleju na czystą patelnię i dobrze ją podgrzej. Najpierw wlej 2 łyżki ciasta szpinakowego na rozgrzaną patelnię, a następnie szybko taką samą ilość mąki. Podnosimy patelnię i obracamy, aby wymieszać ciasto i uzyskać jednorodny cienki naleśnik. Następnie smażymy naleśniki w taki sam sposób, jak zwykłe naleśniki z mąki. Myślę, że każda gospodyni wie, jak to się robi. I nie zapomnij ich obrócić podczas smażenia. Najważniejsze jest to, że naleśniki są cienkie i całe.
gdy naleśniki będą gotowe, zajmijmy się nadzieniem. W czystej misce zrywamy liście sałaty, dodajemy gotowany groszek, fasolę, pokrojoną rzodkiewkę, 3/4 całkowitej ilości orzechów i mieszamy.
połóż kilka łyżek nadzienia na każdym naleśniku i zawiń go w rurkę. I przecinamy rurkę w poprzek na 3-4 części.
sos sałatkowy przygotowujemy jako ostatni. Aby to zrobić, umyj i wysusz Blender. Włóż do niego pozostałe orzechy, ser, dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Teraz sól i dodaj czarny pieprz. Ubijaj, aż będzie gładka.
wszystko, zielona sałatka z fasolą, groszkiem i naleśnikami jest gotowa. Rozłóż naleśniki na talerzu i napełnij dressingiem. Możesz podać na stole. Smacznego.
najpierw weź szklankę obranych orzeszków piniowych i włóż do małej miski. Dodaj do nich szczyptę soli i kilka łyżeczek wody. Tę masę należy zmielić i wymieszać. Następnie kładziemy tę masę orzechową na folii, dalej na blasze do pieczenia lub po prostu na suchej patelni i wkładamy do piekarnika. Piekarnik powinien być już podgrzany do około 270-290 stopni. Musisz lekko upiec orzechy, aż nabiorą złotego koloru.
podczas gotowania orzechów, aby nie tracić czasu, bierzemy duży garnek z wodą. Sól wodę i zagotuj. Włóż szpinak do wody, gotuj przez 2-3 minuty. Gotowy szpinak należy delikatnie wycisnąć. Na przykład wyciskam go na sitku łyżką. To wszystko, szpinak jest gotowy. Wkładamy go do blendera.
nie wylewaj wody ze szpinaku, nadal się przyda. Wrzuć do niego fasolę i gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj groszek i gotuj ponownie, teraz jeszcze minutę. To wszystko, warzywa są gotowe. Teraz wyjmujemy je z patelni, wkładamy do sita i pod zimną wodą, aby się nie rozgotowały.
w blenderze do szpinaku dodaj 1 jajko i ubij. Następnie dodaj 5-6 łyżek mleka do blendera i dokładnie taką samą ilość mąki, trochę soli i ponownie ubij. Okazuje się, że jest to rodzaj ciasta. Przenosimy go do osobnej miski i myjemy Blender.
teraz przygotowujemy ciasto z mąki. Rozbij jajko, jedną trzecią szklanki mleka i pozostałą mąkę do blendera. Sól i ponownie ubij. Ciasto nie powinno być gęste, wręcz przeciwnie, powinno być płynne.
teraz bierzemy prażone orzechy. Muszą być schłodzone. Pozostaw je do ostygnięcia bezpośrednio na blasze do pieczenia lub patelni.
teraz zaczynamy robić naleśniki. Wlej łyżkę oleju na czystą patelnię i dobrze ją podgrzej. Najpierw wlej 2 łyżki ciasta szpinakowego na rozgrzaną patelnię, a następnie szybko taką samą ilość mąki. Podnosimy patelnię i obracamy, aby wymieszać ciasto i uzyskać jednorodny cienki naleśnik. Następnie smażymy naleśniki w taki sam sposób, jak zwykłe naleśniki z mąki. Myślę, że każda gospodyni wie, jak to się robi. I nie zapomnij ich obrócić podczas smażenia. Najważniejsze jest to, że naleśniki są cienkie i całe.
gdy naleśniki będą gotowe, zajmijmy się nadzieniem. W czystej misce zrywamy liście sałaty, dodajemy gotowany groszek, fasolę, pokrojoną rzodkiewkę, 3/4 całkowitej ilości orzechów i mieszamy.
połóż kilka łyżek nadzienia na każdym naleśniku i zawiń go w rurkę. I przecinamy rurkę w poprzek na 3-4 części.
sos sałatkowy przygotowujemy jako ostatni. Aby to zrobić, umyj i wysusz Blender. Włóż do niego pozostałe orzechy, ser, dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Teraz sól i dodaj czarny pieprz. Ubijaj, aż będzie gładka.
wszystko, zielona sałatka z fasolą, groszkiem i naleśnikami jest gotowa. Rozłóż naleśniki na talerzu i napełnij dressingiem. Możesz podać na stole. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g