sałata z weneckim sosem słodko-kwaśnym

sałata z wyśmienitym sosem według weneckiego przepisu! Super!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 55 % 17 g
188 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zwracam uwagę na kulinarny przepis na kuchnię włoską, który nie pozostawi obojętnej ani jednej osoby, a dla której jedzenie jest przede wszystkim przyjemnością.
sercem tego przepisu jest przede wszystkim kulinarny przepis na sos. Sałata z weneckim sosem słodko-kwaśnym zaczniemy od przygotowania sosu.
weź patelnię, wlej około 1/4 szklanki oliwy z oliwek i podgrzej do średniej temperatury. Posiekany czosnek wkładamy do rozgrzanego oleju i doprowadzamy do złotego koloru. Następnie dodaj orzechy i porzeczki. Jeśli porzeczki nie są sezonowe, rodzynki doskonale je zastąpią. Smażyć przez około 2 minuty i dodać kawałki czekolady, miód i ocet. To ocet w połączeniu z miodem i czekoladą doda pikanterii temu sosowi. Doprowadź do wrzenia i gotuj sos, aż stanie się gęsty i lepki. Zajmie to około 4-5 minut. W takim przypadku sos musi być stale mieszany, w przeciwnym razie może się przypalić. Teraz możesz dodać sól i pieprz.
teraz musisz grillować. Rozgrzewamy go.
bierzemy główkę sałaty radicchio i kroimy w paski, a dokładniej w kliny o grubości 2-3 cm powstałe paski sałaty należy przymocować wykałaczkami lub innymi drewnianymi patyczkami. Po prostu nie bierz plastiku, jeśli nie chcesz nadać sałatce smaku zakładu chemicznego. Następnie kroimy cykorię na kilka części w poprzek. Nie trzeba go mocować, jest wystarczająco mocny.
teraz układamy kawałki sałaty na grillu i gotujemy, aż stanie się brązowawa. Nie zapomnij odwrócić kawałków. I bardzo ważny punkt, na początku grillowania sałatek, musisz lekko posmarować kawałki olejem.
gdy kawałki sałatki są wystarczająco upieczone, połóż je na talerzu i polej sosem. To wszystko, sałata z weneckim sosem słodko-kwaśnym jest gotowa. Ta sałatka jest podawana na gorąco. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Radicchio - 23   kcal/100g
  • Cykoria - 17   kcal/100g

Podobne przepisy