skład / składniki
metoda gotowania
zwracam uwagę na kulinarny przepis na kuchnię włoską, który nie pozostawi obojętnej ani jednej osoby, a dla której jedzenie jest przede wszystkim przyjemnością.
sercem tego przepisu jest przede wszystkim kulinarny przepis na sos. Sałata z weneckim sosem słodko-kwaśnym zaczniemy od przygotowania sosu.
weź patelnię, wlej około 1/4 szklanki oliwy z oliwek i podgrzej do średniej temperatury. Posiekany czosnek wkładamy do rozgrzanego oleju i doprowadzamy do złotego koloru. Następnie dodaj orzechy i porzeczki. Jeśli porzeczki nie są sezonowe, rodzynki doskonale je zastąpią. Smażyć przez około 2 minuty i dodać kawałki czekolady, miód i ocet. To ocet w połączeniu z miodem i czekoladą doda pikanterii temu sosowi. Doprowadź do wrzenia i gotuj sos, aż stanie się gęsty i lepki. Zajmie to około 4-5 minut. W takim przypadku sos musi być stale mieszany, w przeciwnym razie może się przypalić. Teraz możesz dodać sól i pieprz.
teraz musisz grillować. Rozgrzewamy go.
bierzemy główkę sałaty radicchio i kroimy w paski, a dokładniej w kliny o grubości 2-3 cm powstałe paski sałaty należy przymocować wykałaczkami lub innymi drewnianymi patyczkami. Po prostu nie bierz plastiku, jeśli nie chcesz nadać sałatce smaku zakładu chemicznego. Następnie kroimy cykorię na kilka części w poprzek. Nie trzeba go mocować, jest wystarczająco mocny.
teraz układamy kawałki sałaty na grillu i gotujemy, aż stanie się brązowawa. Nie zapomnij odwrócić kawałków. I bardzo ważny punkt, na początku grillowania sałatek, musisz lekko posmarować kawałki olejem.
gdy kawałki sałatki są wystarczająco upieczone, połóż je na talerzu i polej sosem. To wszystko, sałata z weneckim sosem słodko-kwaśnym jest gotowa. Ta sałatka jest podawana na gorąco. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Radicchio - 23 kcal/100g
- Cykoria - 17 kcal/100g