kawior grzybowy z warzywami

niezwykły przepis na bardzo jasne danie z nutami jesieni! Mój mąż zawsze uwielbiał kawior warzywny. W tym roku w lesie wokół domku urodziło się niezwykle dużo grzybów. Postanowiłem trochę poeksperymentować z kulinarnym przepisem na kawior. Warzywa pokroić na kawałki i dodać do klasycznego kawioru grzybowego. Okazało się satysfakcjonujące i bardzo smaczne.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

najpierw obieramy i kroimy marchewki, najczęściej kroję je w plasterki, więc jest ładniej. Podgrzej olej roślinny (połowę) i lekko smaż marchewki przez około 5 minut, ciągle mieszając.

do marchewki dodajemy cukinię obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Jeśli cukinia jest stara, usuwam również nasiona. Włóż posiekaną paprykę. Wymieszaj wszystko i smaż przez 7 minut .

w międzyczasie oparzamy pomidory wrzącą wodą, obieramy je i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw. Smażyć przez kolejne 5 minut.
pod koniec smażenia doprawiamy kawior solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.

teraz na osobnej patelni smażyć drobno posiekaną cebulę na złoty kolor na drugiej połowie oleju.
umyj grzyby, oczyść i drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i smaż wszystko, aż grzyby będą gotowe.

teraz wymieszaj grzyby z duszonymi warzywami, przykryj pokrywką i gotuj wszystko razem przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać wodę.

gotowy kawior układamy na gorąco w wysterylizowanych słoikach. Zamknij, schłodź pokrywką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy