jabłka w futrze

oryginalny sposób serwowania ulubionego owocu!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 72 % 21 g
133 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

byłem kiedyś traktowany takimi jabłkami i pamiętam przepis kulinarny na kawałku papieru, ponieważ był prosty, a jabłka są niezwykle smaczne. Niedawno znalazłem i postanowiłem zafundować sobie takie jedzenie. W tym przepisie najważniejsze jest to, że jabłka są miękkie, mam na myśli nie garbnikowe (zwykle są to późne kwaśne lub słodko-kwaśne jabłka), musisz użyć jabłek, które szybko miękną podczas obróbki cieplnej.
Jabłka obrać, pokroić w krążki, usunąć rdzeń
przygotuj ciasto, powinno wyglądać jak naleśniki.
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj śmietanę, wszystko dokładnie wymieszaj, wprowadź mleko, ponownie wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj, aby nie było grudek. Oddzielnie ubij białka w pianę i dodaj do ciasta.
na patelni rozgrzej olej słonecznikowy (większy). Zanurz koła jabłek rękami w cieście i zanurz jabłka w rozgrzanym oleju. smażyć z obu stron jak naleśniki.
podawaj ze śmietaną, możesz posypać cukrem pudrem.
smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy