skład / składniki
gotowanie krok po kroku
byłem kiedyś traktowany takimi jabłkami i pamiętam przepis kulinarny na kawałku papieru, ponieważ był prosty, a jabłka są niezwykle smaczne. Niedawno znalazłem i postanowiłem zafundować sobie takie jedzenie. W tym przepisie najważniejsze jest to, że jabłka są miękkie, mam na myśli nie garbnikowe (zwykle są to późne kwaśne lub słodko-kwaśne jabłka), musisz użyć jabłek, które szybko miękną podczas obróbki cieplnej.
Jabłka obrać, pokroić w krążki, usunąć rdzeń
przygotuj ciasto, powinno wyglądać jak naleśniki.
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj śmietanę, wszystko dokładnie wymieszaj, wprowadź mleko, ponownie wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj, aby nie było grudek. Oddzielnie ubij białka w pianę i dodaj do ciasta.
na patelni rozgrzej olej słonecznikowy (większy). Zanurz koła jabłek rękami w cieście i zanurz jabłka w rozgrzanym oleju. smażyć z obu stron jak naleśniki.
podawaj ze śmietaną, możesz posypać cukrem pudrem.
smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g