Cybryki z Białorusi

z samych ziemniaków możesz zrobić to wspaniałe danie! Ten przepis kulinarny uwielbia wielu Białorusinów. To kolejne danie, które wykorzystuje ziemniaki do przygotowania. Ziemniaki to nie tylko pyszne jedzenie, ale także bardzo satysfakcjonujące i zdrowe.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 67 % 18 g
142 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.


aby ugotować cybriki, najpierw musisz zrobić masę klinową z ziemniaków. Aby to zrobić, zetrzyj surowe ziemniaki. Usuń powstały sok z pojemnika przez odciąganie. Aby to zrobić najlepiej, weź torbę w kształcie stożka z cienkiego płótna lub przekręć ją z gazy w trzech warstwach.
po zakończeniu ostrzonej masy zwiń z niej kulki. Ich rozmiar nie powinien być większy niż wiśnie. Dokładnie obtocz je w mące i usmaż na rozgrzanej patelni. Jeśli ziemniaki się rozpadną, możesz dodać do nich kilka łyżek mąki. To wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Możesz smażyć cybriki na oleju roślinnym lub stopionym smalcu. Sól i przyprawy można umieścić według własnych upodobań.Ale prawdziwie białoruski przepis cybriki jest przygotowywany bez dodawania soli lub pieprzu.
oto takie proste i smaczne danie, które nadal można przygotować z ziemniaków.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy