skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby ugotować cybriki, najpierw musisz zrobić masę klinową z ziemniaków. Aby to zrobić, zetrzyj surowe ziemniaki. Usuń powstały sok z pojemnika przez odciąganie. Aby to zrobić najlepiej, weź torbę w kształcie stożka z cienkiego płótna lub przekręć ją z gazy w trzech warstwach.
po zakończeniu ostrzonej masy zwiń z niej kulki. Ich rozmiar nie powinien być większy niż wiśnie. Dokładnie obtocz je w mące i usmaż na rozgrzanej patelni. Jeśli ziemniaki się rozpadną, możesz dodać do nich kilka łyżek mąki. To wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Możesz smażyć cybriki na oleju roślinnym lub stopionym smalcu. Sól i przyprawy można umieścić według własnych upodobań.Ale prawdziwie białoruski przepis cybriki jest przygotowywany bez dodawania soli lub pieprzu.
oto takie proste i smaczne danie, które nadal można przygotować z ziemniaków.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g