Nalistniki z twarogiem

doskonały przepis na naleśniki pochodzący z Białorusi!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 34 % 12 g
209 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

kto w naszym kraju nie lubi naleśników. Na Białorusi są przygotowywane na swój sposób. Jest jeden wspaniały przepis kulinarny, który nazywa się "Nalistniki z twarogiem". To danie jest spożywane znacznie szybciej w naszym domu niż najsmaczniejsze ciasto własnego przygotowania. Nalistniki to bardzo cienkie naleśniki, które są zwijane w rurkę, a następnie napełniane olejem i marniejące w piecu.
zacznijmy je przygotowywać.
najpierw przesiej mąkę przez sito. Dodaj do niego sól i cukier, dokładnie wymieszaj. Bierzemy inny pojemnik. Wlej do niego ciepłe mleko, do którego dodajemy jedno jajko i olej roślinny. Następnie wymieszaj ze sobą dwa pojemniki, a mianowicie mąkę i mleko. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodaj trochę wody do ciasta. Smażyć nalistniki na średnim ogniu na patelni wysmarowanej niesolonym smalcem.
podczas 2-godzinnego odpoczynku ciasta przygotuj nadzienie dla nalistników. Weź twaróg, cukier i jajka. Ubij je do tego stopnia, że zamieniają się w kremową masę. Jeśli lubisz zapach wanilii, dodaj wanilinę do masy.
na każdy nalot kładziemy jedną łyżkę nadzienia. Kładziemy go na środku naleśnika i rozprowadzamy na całym terytorium. Obróć naleśnik do tuby. Wszystkie powstałe nalestniki wkładamy do pojemnika. Między naleśnikami umieszczamy kawałki masła. Wszystkie nalestniki posypujemy obficie cukrem. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i włóż do niego naleśniki na 2-3 godziny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy