skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kto w naszym kraju nie lubi naleśników. Na Białorusi są przygotowywane na swój sposób. Jest jeden wspaniały przepis kulinarny, który nazywa się "Nalistniki z twarogiem". To danie jest spożywane znacznie szybciej w naszym domu niż najsmaczniejsze ciasto własnego przygotowania. Nalistniki to bardzo cienkie naleśniki, które są zwijane w rurkę, a następnie napełniane olejem i marniejące w piecu.
zacznijmy je przygotowywać.
najpierw przesiej mąkę przez sito. Dodaj do niego sól i cukier, dokładnie wymieszaj. Bierzemy inny pojemnik. Wlej do niego ciepłe mleko, do którego dodajemy jedno jajko i olej roślinny. Następnie wymieszaj ze sobą dwa pojemniki, a mianowicie mąkę i mleko. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodaj trochę wody do ciasta. Smażyć nalistniki na średnim ogniu na patelni wysmarowanej niesolonym smalcem.
podczas 2-godzinnego odpoczynku ciasta przygotuj nadzienie dla nalistników. Weź twaróg, cukier i jajka. Ubij je do tego stopnia, że zamieniają się w kremową masę. Jeśli lubisz zapach wanilii, dodaj wanilinę do masy.
na każdy nalot kładziemy jedną łyżkę nadzienia. Kładziemy go na środku naleśnika i rozprowadzamy na całym terytorium. Obróć naleśnik do tuby. Wszystkie powstałe nalestniki wkładamy do pojemnika. Między naleśnikami umieszczamy kawałki masła. Wszystkie nalestniki posypujemy obficie cukrem. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i włóż do niego naleśniki na 2-3 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g