klopsiki po abchasku

miękkie, soczyste, pachnące - przypadną do gustu każdemu!
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 40 % 19 g
263 kcal
IG: 25 / 50 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ten przepis na klopsiki "po abchasku" przyniósł mój dziadek, gdy służył na Kaukazie. Bardzo smaczne i niezwykłe danie z kuchni abchaskiej dobrze nadaje się do przyjmowania gości. Zwłaszcza jeśli chcesz ich zaskoczyć czymś nowym. Bardzo często gotuję ten posiłek dla mojej rodziny. Przepis jest naprawdę prosty i nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku.
i tak zaczynamy: opłucz świeży filet wołowy,a następnie podpal. Pozbądź się ziemniaków ze skórki. Rodzynki należy umyć w gorącej wodzie, aby były nieco bardziej miękkie. Wybieram czarne rodzynki, z jednego prostego powodu-białe suszone rodzynki nie istnieją w naturze. Z orzechów włoskich potrzebujemy tylko środka. Następnie przez maszynę do mięsa przekręcamy gotowaną wołowinę, ziemniaki, orzechy i rodzynki. Dodaj świeżą pietruszkę, po spłukaniu w wodzie i dokładnie przekręć wszystko. Powstałe mięso mielone jest solą i pieprzem do smaku. Zwykle biorę sól do jedzenia, ponieważ rozpuszcza się szybciej. Wymieszaj wszystko i dodaj jedno jajko, jeśli mięso mielone do naszych klopsików jest suche, dodaj kolejne jajko. Formujemy ciasta z mielonego mięsa, zwijamy je w bułkę tartą i smażymy na rafinowanym oleju roślinnym.
na inną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj rodzynki i smaż, aż będą spuchnięte.
gotowe klopsiki rozkładamy porcjami, podlewamy rodzynkami smażonymi w oliwie z oliwek i dekorujemy ziołami.
voila, nasze klopsiki "abchazyjskie" są gotowe!
możesz podawać je gościom na dużych liściach sałaty, przyozdobionych natką pietruszki, bazylią i rukolą.
na aperitif sugerowałbym Gruzińskie lub mołdawskie wytrawne wino z czerwonych winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy