skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis na klopsiki "po abchasku" przyniósł mój dziadek, gdy służył na Kaukazie. Bardzo smaczne i niezwykłe danie z kuchni abchaskiej dobrze nadaje się do przyjmowania gości. Zwłaszcza jeśli chcesz ich zaskoczyć czymś nowym. Bardzo często gotuję ten posiłek dla mojej rodziny. Przepis jest naprawdę prosty i nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku.
i tak zaczynamy: opłucz świeży filet wołowy,a następnie podpal. Pozbądź się ziemniaków ze skórki. Rodzynki należy umyć w gorącej wodzie, aby były nieco bardziej miękkie. Wybieram czarne rodzynki, z jednego prostego powodu-białe suszone rodzynki nie istnieją w naturze. Z orzechów włoskich potrzebujemy tylko środka. Następnie przez maszynę do mięsa przekręcamy gotowaną wołowinę, ziemniaki, orzechy i rodzynki. Dodaj świeżą pietruszkę, po spłukaniu w wodzie i dokładnie przekręć wszystko. Powstałe mięso mielone jest solą i pieprzem do smaku. Zwykle biorę sól do jedzenia, ponieważ rozpuszcza się szybciej. Wymieszaj wszystko i dodaj jedno jajko, jeśli mięso mielone do naszych klopsików jest suche, dodaj kolejne jajko. Formujemy ciasta z mielonego mięsa, zwijamy je w bułkę tartą i smażymy na rafinowanym oleju roślinnym.
na inną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj rodzynki i smaż, aż będą spuchnięte.
gotowe klopsiki rozkładamy porcjami, podlewamy rodzynkami smażonymi w oliwie z oliwek i dekorujemy ziołami.
voila, nasze klopsiki "abchazyjskie" są gotowe!
możesz podawać je gościom na dużych liściach sałaty, przyozdobionych natką pietruszki, bazylią i rukolą.
na aperitif sugerowałbym Gruzińskie lub mołdawskie wytrawne wino z czerwonych winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g