skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy produkty według listy. Ten niezwykły w smaku krem na bazie mascarpone z gruszek odkryłam niedawno.
Krok 2:
Gruszki czyścimy, usuwamy rdzeń i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 3:
Rozłóż je na patelni i podpal.
Krok 4:
Dodaj sok z cytryny i połowę cukru. Dusić na średnim ogniu do miękkości.
Krok 5:
Usuń gruszki z ognia, włóż do osobnej miski, ostudź i dopraw cynamonem. Powstałą mieszaninę wkładamy na chwilę do lodówki.
Krok 6:
Teraz bierzemy umyte winogrona, kroimy na połówki i obieramy. I lepiej od razu wziąć winogrona bez pestek.
Krok 7:
Trzy skórki cytryny na drobnej tarce.
Krok 8:
Przygotowanie syropu. Wlej pozostały cukier na patelnię.
Krok 9:
Dodaj cynamon, skórkę z cytryny i sok z cytryny.
Krok 10:
Doprowadzić masę do wrzenia.
Krok 11:
Następnie dodaj winogrona i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty podczas mieszania. Ochładzać.
Krok 12:
Za pomocą blendera rozbijamy gruszki i mascarpone na bujną masę.
Krok 13:
Układamy nasz krem gruszkowy w miseczkach.
Krok 14:
Udekoruj winogrona na wierzchu i polej syropem. Jeśli nie masz sera mascarpone, możesz go zrobić sam. Aby to zrobić, wymieszaj bardzo tłusty twarożek z ciężką śmietaną, ubij na gładką gęstą i gładką konsystencję, dodaj cukier, wanilię, kilka kropli soku z cytryny, rozpuszczoną żelatynę. Rezultatem jest delikatna w smaku gęsta masa, prawie ser mascarpone.
bardzo lekki, przewiewny, delikatny krem o konsystencji, który po prostu rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny posmak. Koniecznie spróbuj, a będziesz mile zaskoczony - to niesamowite i naprawdę magiczne! Jeden z najsmaczniejszych deserów, które wypróbowałem. Gotuje się w ciągu godziny, a wrażenia wystarczą na długi czas. Idealny na romantyczny wieczór przy świecach. Smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g