krem gruszkowy z mascarpone i winogronami

Włoski krem sprawi, że twój deser będzie jeszcze smaczniejszy! Uwielbiam włoskie jedzenie, które nigdy nie przestaje zadziwiać. To danie jest właśnie stamtąd. Krem gruszkowy z winogronami może być stosowany jako krem do ciast zamiast tradycyjnych kremów lub jako samodzielny deser.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 70 % 16 g
123 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty według listy. Ten niezwykły w smaku krem na bazie mascarpone z gruszek odkryłam niedawno.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gruszki czyścimy, usuwamy rdzeń i kroimy w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż je na patelni i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok z cytryny i połowę cukru. Dusić na średnim ogniu do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń gruszki z ognia, włóż do osobnej miski, ostudź i dopraw cynamonem. Powstałą mieszaninę wkładamy na chwilę do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz bierzemy umyte winogrona, kroimy na połówki i obieramy. I lepiej od razu wziąć winogrona bez pestek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzy skórki cytryny na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie syropu. Wlej pozostały cukier na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cynamon, skórkę z cytryny i sok z cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doprowadzić masę do wrzenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj winogrona i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty podczas mieszania. Ochładzać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą blendera rozbijamy gruszki i mascarpone na bujną masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Układamy nasz krem gruszkowy w miseczkach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj winogrona na wierzchu i polej syropem. Jeśli nie masz sera mascarpone, możesz go zrobić sam. Aby to zrobić, wymieszaj bardzo tłusty twarożek z ciężką śmietaną, ubij na gładką gęstą i gładką konsystencję, dodaj cukier, wanilię, kilka kropli soku z cytryny, rozpuszczoną żelatynę. Rezultatem jest delikatna w smaku gęsta masa, prawie ser mascarpone.

bardzo lekki, przewiewny, delikatny krem o konsystencji, który po prostu rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny posmak. Koniecznie spróbuj, a będziesz mile zaskoczony - to niesamowite i naprawdę magiczne! Jeden z najsmaczniejszych deserów, które wypróbowałem. Gotuje się w ciągu godziny, a wrażenia wystarczą na długi czas. Idealny na romantyczny wieczór przy świecach. Smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy