skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis sugeruje wzięcie tuszy z kurczaka i pokrojenie na porcje. Biorę części z kurczaka-uda lub podudzia-i smażymy na oleju roślinnym na złoty kolor. Wyjmuję kurczaka. Na tym samym oleju lekko podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj mąkę i trochę czerwonej papryki. Następnie sugeruje się dodanie obranych, drobno posiekanych pomidorów, ale nie lubię pomidorów, więc dodaję 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Napełnij gorącą wodą, włóż kawałki kurczaka, sól do smaku i gotuj, aż mięso będzie miękkie, około pół godziny. Dodaj zielony groszek, tylko nie konserwowany, ale świeży lub mrożony i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Kurczak okazuje się bardzo delikatny. Podaję go z jakimś dodatkiem. Podczas serwowania można posypać drobno posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g