cheburek Domowy
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
wydawałoby się, że może być łatwiej cheburek? Każdy z nas go próbował, ale nie każdy go ugotował! I odbywa się to bardzo łatwo! Oferuję prosty przepis kulinarny domowy cheburek, czyli przygotowany w domu.
Zacznijmy od testu. Wlej mąkę do miski, zrób małe zagłębienie i wlej mleko. Dodaj jajka, sól i sodę. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut w lodówce. Niech "dotrze" i przybierze jednolitą konsystencję.
A teraz zajmijmy się mięsem mielonym. Gotuj mięso i przepuszczaj je przez maszynę do mięsa, okresowo dodając gotowaną cebulę. Ułatwi to proces mleka, a także mieszanie mięsa mielonego. Dodaj sól, pieprz i 4-5 łyżek.łyżki wody, aby chebureki były soczyste. Nawiasem mówiąc, używam bulionu! Dlatego nie spiesz się, aby go wylać po ugotowaniu mięsa. Dokładnie wymieszaj mięso mielone na Czeburek.
teraz możesz rozpocząć najciekawszą rzecz – modelowanie naszych cheburek! Rozwałkuj cienkie ciasto o grubości około 2 mm. Bierzemy talerz i wycinamy na nim równe koła. Połóż mięso mielone na jednej z połówek koła, gdzieś 2 łyżki stołowe i wyrównaj. Przykryj drugą połową kubka i uszczypnij krawędź, uprzednio smarując je ubitym surowym jajkiem. Zwykle robi się to za pomocą wałka do ciasta, ale możesz włączyć fantazję i udekoruj krawędź, jak chcesz, na przykład widelcem.
smażyć chebureki w dobrze rozgrzanym oleju. Dzięki temu krawędź będzie chrupiąca i rumiana.
widzisz, cheburek to nie tylko pyszne jedzenie, ale także łatwe do przygotowania. Lepiej jest jeść nasze czebureki na gorąco i nagrywać wytrawne białe wino. W każdym razie jest mi przyjemniej niż z wódką.
Zacznijmy od testu. Wlej mąkę do miski, zrób małe zagłębienie i wlej mleko. Dodaj jajka, sól i sodę. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut w lodówce. Niech "dotrze" i przybierze jednolitą konsystencję.
A teraz zajmijmy się mięsem mielonym. Gotuj mięso i przepuszczaj je przez maszynę do mięsa, okresowo dodając gotowaną cebulę. Ułatwi to proces mleka, a także mieszanie mięsa mielonego. Dodaj sól, pieprz i 4-5 łyżek.łyżki wody, aby chebureki były soczyste. Nawiasem mówiąc, używam bulionu! Dlatego nie spiesz się, aby go wylać po ugotowaniu mięsa. Dokładnie wymieszaj mięso mielone na Czeburek.
teraz możesz rozpocząć najciekawszą rzecz – modelowanie naszych cheburek! Rozwałkuj cienkie ciasto o grubości około 2 mm. Bierzemy talerz i wycinamy na nim równe koła. Połóż mięso mielone na jednej z połówek koła, gdzieś 2 łyżki stołowe i wyrównaj. Przykryj drugą połową kubka i uszczypnij krawędź, uprzednio smarując je ubitym surowym jajkiem. Zwykle robi się to za pomocą wałka do ciasta, ale możesz włączyć fantazję i udekoruj krawędź, jak chcesz, na przykład widelcem.
smażyć chebureki w dobrze rozgrzanym oleju. Dzięki temu krawędź będzie chrupiąca i rumiana.
widzisz, cheburek to nie tylko pyszne jedzenie, ale także łatwe do przygotowania. Lepiej jest jeść nasze czebureki na gorąco i nagrywać wytrawne białe wino. W każdym razie jest mi przyjemniej niż z wódką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g