cheburek Domowy

Spróbuj pysznego chebureku z własnymi rękami!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 77 % 33 g
190 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
wydawałoby się, że może być łatwiej cheburek? Każdy z nas go próbował, ale nie każdy go ugotował! I odbywa się to bardzo łatwo! Oferuję prosty przepis kulinarny domowy cheburek, czyli przygotowany w domu.
Zacznijmy od testu. Wlej mąkę do miski, zrób małe zagłębienie i wlej mleko. Dodaj jajka, sól i sodę. Zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut w lodówce. Niech "dotrze" i przybierze jednolitą konsystencję.
A teraz zajmijmy się mięsem mielonym. Gotuj mięso i przepuszczaj je przez maszynę do mięsa, okresowo dodając gotowaną cebulę. Ułatwi to proces mleka, a także mieszanie mięsa mielonego. Dodaj sól, pieprz i 4-5 łyżek.łyżki wody, aby chebureki były soczyste. Nawiasem mówiąc, używam bulionu! Dlatego nie spiesz się, aby go wylać po ugotowaniu mięsa. Dokładnie wymieszaj mięso mielone na Czeburek.
teraz możesz rozpocząć najciekawszą rzecz – modelowanie naszych cheburek! Rozwałkuj cienkie ciasto o grubości około 2 mm. Bierzemy talerz i wycinamy na nim równe koła. Połóż mięso mielone na jednej z połówek koła, gdzieś 2 łyżki stołowe i wyrównaj. Przykryj drugą połową kubka i uszczypnij krawędź, uprzednio smarując je ubitym surowym jajkiem. Zwykle robi się to za pomocą wałka do ciasta, ale możesz włączyć fantazję i udekoruj krawędź, jak chcesz, na przykład widelcem.
smażyć chebureki w dobrze rozgrzanym oleju. Dzięki temu krawędź będzie chrupiąca i rumiana.
widzisz, cheburek to nie tylko pyszne jedzenie, ale także łatwe do przygotowania. Lepiej jest jeść nasze czebureki na gorąco i nagrywać wytrawne białe wino. W każdym razie jest mi przyjemniej niż z wódką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy