kanapki z gorącym serem w kuchence mikrofalowej

proste, satysfakcjonujące, smaczne, na przekąskę i niedrogi obiad! Gorące kanapki z serem w kuchence mikrofalowej to proste danie, które pomoże, gdy musisz szybko nakarmić rodzinę. Przepis można uzupełnić i zmienić według własnego uznania. Kanapki smakują jak pizza, ale ich gotowanie jest kilkakrotnie mniejsze!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 45 % 21 g
węglowodany 34 % 16 g
294 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gorące kanapki w kuchence mikrofalowej? Przygotuj składniki. Wziąłem pokrojony Bochenek, ale zrobi to tosty lub zwykły biały chleb. Jeśli masz cały chleb lub bochenek, pokrój go na plastry o tej samej grubości (około 1 cm) i wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory nie muszą być miękkie i bardzo soczyste, w przeciwnym razie dadzą dużo soku, a kanapki będą mokre. Umyj pomidora, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój ostrym nożem w cienkie kółka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser wybierz wysokiej jakości i smaczny, od tego będzie zależeć smak przyszłych kanapek. Powinien również dobrze się stopić. Odpowiedni jest zwykły twardy ser, taki jak Rosyjski. Możesz go zastąpić według własnego gustu mozzarellą bez smaku lub suluguni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kromki bochenka lub chleba posmaruj cienką warstwą miękkiego masła. Posyp czerwoną mieloną papryką według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Talerz, na którym będziesz układać kanapki, przykryj ręcznikiem papierowym. Jest to konieczne, aby podczas gotowania w kuchence mikrofalowej chleb od dołu nie gromadził wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kanapki w kółko, pozostawiając pusty środek. Więc ciepło rozprzestrzeni się równomiernie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na plasterki bochenka ułóż plastry pomidorów (1-2 szt.).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż plastry sera na pomidorach (1-3 plastry na każdą kanapkę).Gotuj kanapki w kuchence mikrofalowej z pełną mocą, aż ser się rozpuści, około 1 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kanapki z gorącym serem podawaj od razu, aż ostygną, nie będą tak smaczne. Przed podaniem możesz posypać posiekanymi ziołami, na przykład koperkiem, zieloną cebulą. Uwielbiam sezam, więc posypałam nim kanapki na wierzchu. Jako dodatek do takich kanapek odpowiednie są świeże liście sałaty, ulubione sosy. Smacznego!

przepis można uzupełnić. Na przykład, kładąc na kanapkach plastry gotowanej lub pół wędzonej kiełbasy, szynki pokrojonej w plastry kiełbasy. 

można lekko usmażyć na suchej patelni pieczarki pokrojone w cienkie plasterki i ułożyć na kiełbasie. Na wierzchu plasterki pomidora i sera.

zamiast masła chleb można posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego lub niczego nie posmarować. Spróbuj, jak najbardziej Ci się spodoba.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

pieczenie w kuchence mikrofalowej zawsze będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został wykonany w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy