skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę bananową w kuchence mikrofalowej? Przygotuj składniki. Weź naczynia do kuchenki mikrofalowej, włóż do nich masło pokrojone na kawałki. Radzę przykryć pergaminem, aby podczas rozpryskiwania oleju nie poplamić kuchenki mikrofalowej. Umieść naczynia w kuchence mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund przy minimalnej mocy. Odczekaj 20 sekund i powtórz procedurę. Jest to konieczne, aby równomiernie stopić masło.
Krok 2:
Pozwól olejowi nieco ostygnąć, ponieważ jajka mogą się zaparzyć w gorącym oleju. Do roztopionego masła dodaj cukier, jajko i ubij trzepaczką.
Krok 3:
Oto taka lekka pianka.
Krok 4:
Dodaj banana rozgniecionego widelcem. Polecam wybrać Banana o maksymalnej dojrzałości, aby łatwiej go rozgnieść.
Krok 5:
Wlej mleko.
Krok 6:
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem.
Krok 7:
Proszek do pieczenia można zastąpić sodą gaszoną octem. Aby to zrobić, wlej 1/4 łyżeczki sody i 1 łyżeczkę octu stołowego (9%) do łyżki stołowej. Soda zacznie syczeć, co oznacza, że następuje proces jej gaszenia.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj ciasto. Nie powinno być zbyt grube.
Krok 9:
Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec babeczkę. Wlej do niego gotowe ciasto. Umieść naczynie z ciastem w kuchence mikrofalowej. Przy mocy 850 W gotuj przez 3 minuty. Czas gotowania zależy od mocy i modelu kuchenki mikrofalowej, weź pod uwagę specyfikę Twojej.
Krok 10:
Podawaj na gorąco.
babeczka bananowa dobrze komponuje się z dżemem, miodem, świeżymi jagodami, rozpuszczoną czekoladą. Świetnie komponuje się z gorącą herbatą lub zimnym mlekiem. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
smacznego!
po raz pierwszy zrobiłam ten przepis, a babeczka wydawała mi się bardzo słodka. Następnym razem zredukuję cukier do łyżeczki.
podobał mi się przepis ze względu na swoją prostotę. Kiedy nie ma czasu i chęci do gotowania, a naprawdę chcesz pieczenia.
pieczenie w kuchence mikrofalowej zawsze będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został zrobiony w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować!
pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g