babeczka bananowa w kuchence mikrofalowej

Łatwe, pożywne i pikantne! Przygotowuje się superszybko. Babeczka bananowa w kuchence mikrofalowej jest łatwa i szybka w przygotowaniu! Tylko 10 minut, a Twoje idealne śniadanie jest gotowe. Rozkoszuj się słodkim i aromatycznym deserem. Idealny do porannej kawy. Smacznego!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 64 % 23 g
182 kcal
IG: 4 / 46 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę bananową w kuchence mikrofalowej? Przygotuj składniki. Weź naczynia do kuchenki mikrofalowej, włóż do nich masło pokrojone na kawałki. Radzę przykryć pergaminem, aby podczas rozpryskiwania oleju nie poplamić kuchenki mikrofalowej. Umieść naczynia w kuchence mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund przy minimalnej mocy. Odczekaj 20 sekund i powtórz procedurę. Jest to konieczne, aby równomiernie stopić masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozwól olejowi nieco ostygnąć, ponieważ jajka mogą się zaparzyć w gorącym oleju. Do roztopionego masła dodaj cukier, jajko i ubij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto taka lekka pianka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj banana rozgniecionego widelcem. Polecam wybrać Banana o maksymalnej dojrzałości, aby łatwiej go rozgnieść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Proszek do pieczenia można zastąpić sodą gaszoną octem. Aby to zrobić, wlej 1/4 łyżeczki sody i 1 łyżeczkę octu stołowego (9%) do łyżki stołowej. Soda zacznie syczeć, co oznacza, że następuje proces jej gaszenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj ciasto. Nie powinno być zbyt grube.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec babeczkę. Wlej do niego gotowe ciasto. Umieść naczynie z ciastem w kuchence mikrofalowej. Przy mocy 850 W gotuj przez 3 minuty. Czas gotowania zależy od mocy i modelu kuchenki mikrofalowej, weź pod uwagę specyfikę Twojej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj na gorąco.

babeczka bananowa dobrze komponuje się z dżemem, miodem, świeżymi jagodami, rozpuszczoną czekoladą. Świetnie komponuje się z gorącą herbatą lub zimnym mlekiem. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

smacznego!

po raz pierwszy zrobiłam ten przepis, a babeczka wydawała mi się bardzo słodka. Następnym razem zredukuję cukier do łyżeczki.

podobał mi się przepis ze względu na swoją prostotę. Kiedy nie ma czasu i chęci do gotowania, a naprawdę chcesz pieczenia.

pieczenie w kuchence mikrofalowej zawsze będzie się różnić smakiem i strukturą ciasta z tego, który został zrobiony w piekarniku lub powolnej kuchence. To nie znaczy, że jest zła / dobra-jest po prostu inne . Okruchy ciasta, ciasta, zapiekanki i tak dalej będą niezwykłe i możliwe, że ci się nie spodoba. Jeśli masz wątpliwości co do smaku potraw z ciasta w kuchence mikrofalowej, lepiej ich nie gotować!

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy