skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Charlotte z kakao i jabłkami w kuchence mikrofalowej? Przygotowujemy produkty zgodnie z listą. Do ciasta dodamy kakao, ponieważ z oczywistych powodów w kuchence mikrofalowej zwykła Charlotte okazuje się nieco blada. Następnie patrzymy, jak upiec Charlotte w kuchence mikrofalowej z jabłkami?
Krok 2:
Na początek przygotowujemy jabłka: obieramy je, uwalniamy z pestek i rdzeni i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Krok 3:
Przygotowanie ciasta. Wbij jajka do miski i dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem trzepaczką lub mikserem, aż będą puszyste i cukier całkowicie się rozpuści. Wlej rafinowany olej roślinny, wymieszaj.
Krok 4:
Odmierz odpowiednią ilość mąki, wymieszaj ją z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiej wszystko przez sitko do miski z jajkami. Zagniatamy ciasto biszkoptowe łyżką, która powinna przypominać gęstą śmietanę. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę i ugasić ją octem lub sokiem z cytryny. Do ciasta można również dodać cynamon i skórkę z cytryny, które dodadzą Charlotte dodatkowego smaku.
Krok 5:
Wlać ciasto do wysmarowanej masłem silikonowej lub szklanej Formy do pieczenia, ułożyć jabłka na wierzchu. Wkładamy to wszystko do kuchenki mikrofalowej około 5-7 na maksymalną moc. Po zakończeniu gotowania zostawiamy na kilka minut w wyłączonej kuchence mikrofalowej, aby Charlotte dotarła. Gotową Charlotte można posypać cukrem pudrem.
oczywiście każda gospodyni domowa wie, jak gotować zwykłą Charlotte z jabłkami w piekarniku. Przepis kulinarny na to jedzenie jest dość prosty. Ale w zeszłym tygodniu kupiłem wszystkie produkty do przygotowania tego wypieku, ale nagle wyłączyliśmy gaz, co zniweczyło wszystkie moje plany. Ale postanowiłem nie zmieniać moich planów, ale po prostu spróbować czegoś nowego, na przykład ugotować Charlotte w kuchence mikrofalowej. I udało mi się! Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu i przygotujesz to danie w wolnej chwili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g