jabłka w kuchence mikrofalowej na deser

niesamowicie pyszny deser, który jest prosty i szybki w przygotowaniu! Uwielbiam gotować w kuchence mikrofalowej, zwłaszcza takie proste słodkie smakołyki. Kiedy chcesz czegoś specjalnego na herbatę lub nagle goście, takie potrawy są po prostu darem niebios! Dzielę się przepisem z mojej kolekcji))
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 68 % 19 g
165 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Jabłka myjemy i obieramy, odcinamy od nich wierzchołki, ostrożnie wycinamy rdzenie-nie do końca, aby jabłko miało "dno".
2. Przygotowane jabłka układamy w naczyniu z bokami, odpowiednim do gotowania w kuchence mikrofalowej.
3. Wymieszaj miód z cynamonem.
4. Włóż kawałek masła do każdego jabłka, napełnij go miodem prawie do góry.
5. Umieść formę z jabłkami w kuchence mikrofalowej na 3 minuty w najsilniejszej temperaturze. Gdy czas minie - sprawdź gotowość i w razie potrzeby wydłuż czas gotowania. Jabłka powinny stać się miękkie, ale nie stracić kształtu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy