kruchy ryż z olejem roślinnym w kuchence mikrofalowej

kruchy ryż do dekoracji, do sałatki, jako samodzielne danie! Ryż gotowany w kuchence mikrofalowej najbardziej mi się podoba, nawet w Pilawie czasami gotuję ryż w kuchence mikrofalowej, ma bardzo szczególny smak.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 76 % 35 g
228 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

kruchy ryż w kuchence mikrofalowej jest szybki, smaczny, świetny dodatek do sałatki lub samodzielnego dania na czczo.

aby ugotować ryż w kuchence mikrofalowej, należy go dobrze umyć (mam zwykły Krasnodar) w kilku wodach, trzymać go trochę w wodzie lub spuścić, zalać czystą wodą 0,5 cm nad powierzchnią ryżu i włożyć do kuchenki mikrofalowej na 80% mocy na 10 minut. Następnie sól, dodaj olej słonecznikowy i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Odstaw na chwilę i możesz podać.
gotowanie zwykłego białego ryżu jest proste i nie jest interesujące, więc zwykle robię przystawkę według przepisu opisanego poniżej.
1. Ryż opłucz i namocz wodą przez 10 minut.
2. W rondlu do kuchenki mikrofalowej (weź patelnię o takiej wielkości, aby po umieszczeniu wszystkich produktów pozostało 2/3 wolnej przestrzeni, pomoże to uniknąć wycieku płynu), podgrzej cebulę olejem przez 2 minuty z maksymalną mocą.
3. Dodaj marchewkę i seler i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
4. Odcedź wodę z ryżu i włóż do rondla do warzyw, wymieszaj.
5. Wlać wodę (1 szklankę, biorąc pod uwagę fakt, że ryż został namoczony i nasycony wodą), ilość wody można regulować w dowolnym momencie - Otwórz i zobacz, jeśli to konieczne - dodaj, najważniejsze jest, aby nie wlewać dużo wody na raz, a następnie nie pozbyć się jej, a ryż może okazać się lepki, chociaż jest to dobre, jeśli gotujesz owsiankę ryżową.
7. Włącz kuchenkę mikrofalową na 10 minut przy 80% mocy. Na koniec posolić i wymieszać, odstawić.
8. Podawać jako dodatek do ryb, mięsa, grzybów. Lub ostudź i dodaj do sałatek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy