skład / składniki
metoda gotowania
kruchy ryż w kuchence mikrofalowej jest szybki, smaczny, świetny dodatek do sałatki lub samodzielnego dania na czczo.
aby ugotować ryż w kuchence mikrofalowej, należy go dobrze umyć (mam zwykły Krasnodar) w kilku wodach, trzymać go trochę w wodzie lub spuścić, zalać czystą wodą 0,5 cm nad powierzchnią ryżu i włożyć do kuchenki mikrofalowej na 80% mocy na 10 minut. Następnie sól, dodaj olej słonecznikowy i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty. Odstaw na chwilę i możesz podać.
gotowanie zwykłego białego ryżu jest proste i nie jest interesujące, więc zwykle robię przystawkę według przepisu opisanego poniżej.
1. Ryż opłucz i namocz wodą przez 10 minut.
2. W rondlu do kuchenki mikrofalowej (weź patelnię o takiej wielkości, aby po umieszczeniu wszystkich produktów pozostało 2/3 wolnej przestrzeni, pomoże to uniknąć wycieku płynu), podgrzej cebulę olejem przez 2 minuty z maksymalną mocą.
3. Dodaj marchewkę i seler i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
4. Odcedź wodę z ryżu i włóż do rondla do warzyw, wymieszaj.
5. Wlać wodę (1 szklankę, biorąc pod uwagę fakt, że ryż został namoczony i nasycony wodą), ilość wody można regulować w dowolnym momencie - Otwórz i zobacz, jeśli to konieczne - dodaj, najważniejsze jest, aby nie wlewać dużo wody na raz, a następnie nie pozbyć się jej, a ryż może okazać się lepki, chociaż jest to dobre, jeśli gotujesz owsiankę ryżową.
7. Włącz kuchenkę mikrofalową na 10 minut przy 80% mocy. Na koniec posolić i wymieszać, odstawić.
8. Podawać jako dodatek do ryb, mięsa, grzybów. Lub ostudź i dodaj do sałatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g