popcorn z masłem i olejem kuchennym w kuchence mikrofalowej

oglądamy film w domu i bez popcornu? Gotuj szybko i prosto z karmelem. Pyszny domowy popcorn z karmelem przygotowuje się w ciągu 10 minut od siły. Podczas gdy reszta siedzi wygodnie, możesz przygotować smakołyk dla wszystkich.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 80 % 61 g
375 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj popcorn i duży pojemnik z pokrywką do kuchenki mikrofalowej. Nawiasem mówiąc, specjalna kukurydza doskonale pęka i rośnie na zwykłej patelni na kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż kukurydzę do pojemnika, dodaj olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj kukurydzę z olejem i rozprowadź na równej warstwie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj pojemnik pokrywką i mikrofaluj z pełną mocą przez około 5 minut. Posłuchaj kukurydzy - kiedy przestanie trzaskać - popcorn jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj karmelowe potrawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj łyżkę wody do cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sok z cytryny do cukru z wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cukier z wodą i sokiem z cytryny do kuchenki mikrofalowej na połowę mocy na około 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cukier powinien stać się trochę bursztynowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj masło do cukru.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj cukier z masłem. Mikrofalówka jeszcze przez 1 minutę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Karmel jest prawie gotowy, popcorn ostygł.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sodę do Karmelu i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Karmel z sody zaczyna się pienić i jest to idealny moment, aby dodać go do kukurydzy. Skrop popcorn karmelem i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż popcorn równą warstwą na silikonowej macie lub pergaminie i pozwól mu lekko stwardnieć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W tym czasie możesz zrobić słodkie papierowe torby.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Oglądamy film i częstujemy się.

przepis trwa dłużej niż gotowanie. Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy