pięciominutowa babeczka mikrofalowa

bardzo szybki w przygotowaniu i idealny do herbaty! Wszyscy, którzy próbowali ze mną tego ciasta, podziwiali smak, a co najważniejsze - szybkość przygotowania. jeśli pieczesz w formie, okazuje się bardzo podobny do ciasta czekoladowego.
Elżbieta KoszkinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 67 % 42 g
314 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 5 min

weź kubek. Wlej do niego mąkę, cukier i kakao. Dodaj surowe jajko, masło i mleko. Dokładnie wymieszaj. Mikrofalówka przez 3 minuty. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy