babeczka czekoladowa w kubku w kuchence mikrofalowej w 3 minuty

pyszna i szybka babeczka na wypadek poważnego braku czasu! Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis! Proste, smaczne i szybkie. 5 minut na wyrabianie ciasta i 2,5-3 minuty na pieczenie babeczek. Zaledwie 8 minut i możesz cieszyć się pyszną babeczką.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 79 % 41 g
228 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

gotowanie:
1. Podgrzej mleko, aby było ciepłe. Rozpuść w nim cukier.
2. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
3. Wlej słodkie mleko do suchej mieszanki, mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Wlej masę do kubka i piecz w kuchence mikrofalowej z pełną mocą – 2,5-3 minuty. Ciasto jest gotowe. Gotowość do sprawdzenia wykałaczki pod kątem gotowości.Najważniejsze, aby nie wysuszyć, w przeciwnym razie będzie jak guma!
opcjonalnie można posypać cukrem pudrem lub polać sosem jagodowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy