babeczka czekoladowa w kubku w kuchence mikrofalowej w 3 minuty
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Podgrzej mleko, aby było ciepłe. Rozpuść w nim cukier.
2. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
3. Wlej słodkie mleko do suchej mieszanki, mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Wlej masę do kubka i piecz w kuchence mikrofalowej z pełną mocą – 2,5-3 minuty. Ciasto jest gotowe. Gotowość do sprawdzenia wykałaczki pod kątem gotowości.Najważniejsze, aby nie wysuszyć, w przeciwnym razie będzie jak guma!
opcjonalnie można posypać cukrem pudrem lub polać sosem jagodowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g