skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kanapki z pomidorami i serem? Przygotuj składniki. Zamiast mini bagietek i bułek możesz użyć zwykłych kawałków bochenka. Twardy i topiony ser wybieraj dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 2:
Topiony ser zetrzyj na średniej tarce. Wygodniej będzie to zrobić, jeśli najpierw włożysz go do zamrażarki na 15 minut.
Krok 3:
Zetrzyj również twardy ser.
Krok 4:
Koperek dobrze opłucz, osusz i drobno posiekaj. Włóż starty ser topiony do miski, dodaj posiekany koperek i majonez. Wymieszać.
Krok 5:
Pokrój pomidory w plasterki. Moje pomidory są duże, więc pokroiłem je na pół koła.
Krok 6:
Bagietki lub bułki pokrój wzdłuż na 2 części.
Krok 7:
Posmaruj każdą połowę masą serowo-majonezową.
Krok 8:
Ułóż kółka (półkola) pomidorów na wierzchu.
Krok 9:
Posyp wszystko startym serem. Piecz kanapki w piekarniku w temperaturze 200-210°C przez około 15 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj je na gorąco. Smacznego!
aby kanapki były bardziej satysfakcjonujące, możesz dodać do nich kiełbasę lub kiełbaski.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser "shavru" (Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g