skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec medaliony z kurczaka w piekarniku? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć schłodzony filet z kurczaka, z którego medaliony okażą się bardziej soczyste i smaczniejsze. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmroź go zgodnie ze wszystkimi zasadami. Przeczytaj o tym na końcu przepisu.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Przykryj każdy filet folią spożywczą i ubij od wewnątrz kawałka. Folia spożywcza pomoże uniknąć rozpryskiwania soku mięsnego.
Krok 3:
Za pomocą pierścienia do gotowania Wytnij medaliony z filetów. Lub możesz to zrobić łatwiej (zrobiłem to z drugą piersią): najpierw pokrój filet w poprzek włókien na plastry o grubości około 5 mm, a dopiero potem pokonaj je z jednej strony.
Krok 4:
Ułóż medaliony z kurczaka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Zamiast tego możesz wziąć dowolną roślinę bez zapachu. Posyp medaliony solą i zmielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby dodaj swoje ulubione przyprawy i przyprawy.
Krok 5:
Umieść medaliony w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20-25 minut. Trzymałem trochę dłużej, aby uzyskać złotą skórkę.
Krok 6:
Na medaliony możesz zrobić pyszny sos. Przygotuj dla niego jedzenie. Lepiej poszukać świeżego tymianku na gałązkach, ale jeśli go nie znajdziesz, weź suszony. Ale oliwa z oliwek jest nadal preferowana.
Krok 7:
Tymianek umyć, osuszyć. Oderwij liście od gałązek.
Krok 8:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę, liście tymianku, czosnek i sól morską przepuszczoną przez prasę. Aby usunąć skórkę z cytryny, dobrze umyj ją sodą, aby zmyć brud i wosk, którym często traktuje się owoce. Zetrzyj skórę cytryny na drobnej tarce, uważając, aby nie dotknąć białej warstwy, będzie gorzka.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki. Sos jest gotowy.
Krok 10:
Przenieś gotowe medaliony z kurczaka na talerz, polej sosem i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
medaliony z kurczaka to kawałki piersi z kurczaka o Zwykle pięknym okrągłym kształcie, które można osiągnąć na wiele sposobów. Możesz pokonać całą pierś i wyciąć z niej gładkie koła za pomocą formy, tak jak ja.
prawda podczas pieczenia mięso jest znacznie zmniejszone - dwa razy. W gotowej formie kawałki mają tylko około 4 cm średnicy, dlatego jeśli gotujesz dla dużej firmy, pamiętaj, że mięso podczas pieczenia jest mocno ściśnięte, gdy ciecz odparowuje.
te same medaliony można również ugotować na patelni. Okaże się szczególnie fajny na patelni grillowej - kurczak będzie miał piękne brązowe ślady z patelni.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g