ziemniaki pieczone w śmietanie w piekarniku

apetyczny, rumiany, ze zwykłych potraw, dla całej rodziny! Ziemniaki pieczone w śmietanie w piekarniku to danie, które jest przygotowywane łatwo i prosto. Wystarczy wymieszać składniki i włożyć je do formy, piekarnik zrobi resztę. I na razie przygotujesz jakieś dodatki do ziemniaków.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 52 % 12 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki wybierz odmiany kruche. Umyj go i wyczyść. Weź naturalną, świeżą śmietanę, dobrej jakości i wysokiej zawartości tłuszczu. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz śmietanę z wodą. Mieszaj, aż będzie gładka, dodaj trochę soli i przypraw do smaku. Użyłam trochę czarnego mielonego pieprzu, wędzonej papryki, 100% asafetydy, a także trochę suszonego koperku. Możesz umieścić dowolne przyprawy, które lubisz lub które są dostępne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodaj połowę startego sera do śmietany, wymieszaj. Odstaw na chwilę sos śmietanowy na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Możesz użyć noża lub specjalnej tarki. Umieść pokrojone ziemniaki w dużej misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do miski w sosie śmietanowym z ziemniakami. Wymieszaj ziemniaki z sosem, aby każdy plasterek był pokryty kwaśną śmietaną. Bardzo wygodnie było przeprowadzić ten proces rękami. Umieść przygotowane ziemniaki w ogniotrwałej formie. Wcześniej nie smarowałem formy, licząc na zawartość tłuszczu w sosie śmietanowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę arkuszem folii (lub pokrywką, jeśli forma jest z pokrywką) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po upływie czasu delikatnie otwórz formę i przebij ziemniaki czubkiem ostrego noża. Jeśli plastry są miękkie, ziemniaki są gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp ziemniaki pozostałym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut pod grillem już bez pokrywki lub folii, aby ser stopił się na wierzchu, a ziemniaki apetycznie się zrumieniły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki pieczone w śmietanie w piekarniku są gotowe! Podawaj na gorąco, posypane posiekanymi świeżymi ziołami według własnego gustu. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy