skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w śmietanie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki wybierz odmiany kruche. Umyj go i wyczyść. Weź naturalną, świeżą śmietanę, dobrej jakości i wysokiej zawartości tłuszczu. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 2:
Połącz śmietanę z wodą. Mieszaj, aż będzie gładka, dodaj trochę soli i przypraw do smaku. Użyłam trochę czarnego mielonego pieprzu, wędzonej papryki, 100% asafetydy, a także trochę suszonego koperku. Możesz umieścić dowolne przyprawy, które lubisz lub które są dostępne.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodaj połowę startego sera do śmietany, wymieszaj. Odstaw na chwilę sos śmietanowy na bok.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Możesz użyć noża lub specjalnej tarki. Umieść pokrojone ziemniaki w dużej misce.
Krok 5:
Dodaj do miski w sosie śmietanowym z ziemniakami. Wymieszaj ziemniaki z sosem, aby każdy plasterek był pokryty kwaśną śmietaną. Bardzo wygodnie było przeprowadzić ten proces rękami. Umieść przygotowane ziemniaki w ogniotrwałej formie. Wcześniej nie smarowałem formy, licząc na zawartość tłuszczu w sosie śmietanowym.
Krok 6:
Przykryj formę arkuszem folii (lub pokrywką, jeśli forma jest z pokrywką) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po upływie czasu delikatnie otwórz formę i przebij ziemniaki czubkiem ostrego noża. Jeśli plastry są miękkie, ziemniaki są gotowe!
Krok 7:
Posyp ziemniaki pozostałym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-10 minut pod grillem już bez pokrywki lub folii, aby ser stopił się na wierzchu, a ziemniaki apetycznie się zrumieniły.
Krok 8:
Ziemniaki pieczone w śmietanie w piekarniku są gotowe! Podawaj na gorąco, posypane posiekanymi świeżymi ziołami według własnego gustu. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g