skład / składniki
metoda gotowania
to proste danie jest dobrym pretendentem do wpisu do książki kucharskiej, ponieważ prostota i szybkość gotowania sprawiają, że idealnie nadaje się do rodzinnego menu. Zwłaszcza jeśli Główny kucharz rodziny nie ma wystarczająco dużo czasu, aby pozostać przy kuchence przez długi czas. Taka ryba jest gotowana szybko, okazuje się bardzo smaczna, satysfakcjonująca i pożywna.
kolejną ważną zaletą dania jest to, że tak przygotowana ryba łączy się z prawie każdym dodatkiem. Możesz ugotować do niego ziemniaki - ugotuj je, usmaż lub upiecz. Odpowiednie są również zboża-ryż, pszenica lub bulgur. Różowy łosoś będzie również dobrze uzupełniony makaronem. Świeży. smażone lub pieczone warzywa również będą na miejscu.
nie zapomnij o sosach pasujących do smażonej ryby. Na stronie znajduje się duża liczba przepisów i możesz wybrać dowolny według własnego gustu.
więc zaczynamy gotować. Pierwszą rzeczą, którą robię, jest moja ryba, a my potrzebujemy fileta pod bieżącą wodą i staramy się zmoczyć jak najwięcej ręcznikami papierowymi, aby nie było nadmiaru wilgoci. Nadmiar wilgoci może zepsuć smażoną rybę. Pokrój filety na porcje, przenieś je do głębokiej miski.
posyp rybę solą i czarnym pokruszonym pieprzem, dodaj paprykę. Lepiej jest wędzony, ale można go posypać zwykłym lub całkowicie się bez niego obejść. Dobrze wszystko mieszamy, wcieramy przyprawy w mięso rybne rękami, staramy się, aby wszystkie dodatki były równomiernie rozłożone.
umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny i trochę masła, podgrzej je. Gdy oba oleje są gorące, włóż kawałki ryby na patelnię. Smaż filet przez 5-6 minut bez przesuwania, a następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Czas może się nieco różnić - kierujemy się pożądanym stopniem "smażenia".
wszystko, ryba jest gotowa! Podawaj smażony filet z różowego łososia na gorąco.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g