ciasto na piwo dla ryb

zamiast piwa możesz użyć piwa do zrobienia ciasta. Ciasto na piwie różni się od zwykłego ciasta na jajach i mące swoim smakiem. Jest lekko, trochę gorzki, zwłaszcza jeśli używa się ciemnego mocnego piwa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 74 % 29 g
197 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz składniki. Aby przygotować ciasto na piwo dla ryb, potrzebujemy: jasnego lub ciemnego piwa, mąki, oleju roślinnego i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej piwo do miski. Przesiej mąkę i dodaj małe porcje do piwa, za każdym razem dokładnie mieszając, aby nie było grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny, dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być półguste, aby trzymało się ryby i nie spływało z niej. Jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, możesz dodać kolejne 1-2 łyżki. l mąka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasze ciasto jest gotowe. Możesz zanurzyć w nim kawałki ryby i smażyć. Smacznego!

ciasto (z fr. clair-JASNY o słonecznej pogodzie), niem. klar ( klarowny) to ciasto, w którym zanurza się żywność przed smażeniem. Aby go przygotować, mąkę miesza się z żółtkami jaj kurczaka lub innych ptaków w klasycznym przepisie. Czasami rozcieńcza się go do kremowej konsystencji mlekiem lub innym płynem i przygotowuje z jajka z białkiem.

głównymi składnikami ciasta są mąka i jajka. Często, aby nadać określony smak, ciasto przygotowuje się przy użyciu drożdży. Ciasto doprowadza się do pożądanej konsystencji, dodając do niego mleko, rzadziej wodę. Często, zwłaszcza jeśli gotuje się dania mięsne lub rybne, zamiast mleka używa się piwa. Kawałki żywności są zanurzane w powstałej półpłynnej mieszaninie i smażone w głębokim tłuszczu, w wyniku czego produkty są pokryte piękną apetyczną skórką. Ryba w cieście piwnym, smażona w głębokim tłuszczu i podawana z podobnie smażonymi ziemniakami - to narodowe danie Anglii, znane na całym świecie jako Fish and Chips.

od połowy XIX wieku w Londynie i okolicach żadna inna potrawa nie mogła dorównać popularności Fish and chips. Zjadali go studenci i księża wiejscy, którzy przybyli w interesach do Londynu, bohemy i posłowie, robotnicy i turyści. To danie jest integralną częścią brytyjskiej kultury (angielska wersja fast foodów) i do pewnego stopnia dziedzictwem rewolucji przemysłowej. Głodni robotnicy musieli zaoferować coś obfitego i za rozsądną cenę. Ryby i ziemniaki idealnie spełniły ten wymóg.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy