skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć gruziński Kebab? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wieprzowina, młoda wołowina lub cielęcina są idealne. Użyłem kawałka szyi wieprzowej. Ważny punkt - najsmaczniejszy i najbardziej soczysty kebab uzyskuje się ze świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone.
Krok 2:
Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikami, aby pozbyć się resztek wody. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki. Postaraj się, aby wszystkie kawałki były tego samego rozmiaru, a następnie równomiernie się marynują i gotują. Wyślij kawałki do głębokiego, łatwego do marynowania pojemnika.
Krok 3:
Obierz cebule i pokrój je na małe kawałki.
Krok 4:
Wyślij posiekaną cebulę do osobnej małej miski. Dodaj odrobinę soli i zmielony czarny pieprz.
Krok 5:
Mieszając, pamiętaj rękami, aby cebula wypuściła sok.
Krok 6:
Dodaj cebulę do wieprzowiny. Wyślij paprykę, ulubione suche przyprawy i liść laurowy do miski, dodaj sól do smaku. Wlej olej roślinny i ocet winny.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj lub owiń kubek folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny do 2 godzin. Mięso można również pozostawić do marynowania w lodówce przez noc.
Krok 8:
Rozpal grill. Nawlecz kawałki wieprzowiny na szaszłyki. Połóż szaszłyki na grillu i smaż, od czasu do czasu obracając na gorących węglach, aż będą ugotowane. Nasz kebab był gotowy w ciągu 20-25 minut.
Krok 9:
Podawaj, aż ostygnie! Oferuj świeże warzywa, warzywa i różne sosy do mięsa.
ocet można opcjonalnie wykluczyć z przepisu, Kebab nadal będzie pyszny.
możesz również nawlec świeże warzywa lub krążki cebuli na szpikulec między kawałkami mięsa.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g