Gruziński szaszłyk wieprzowy

najbardziej soczysty, jasny i wyjątkowo pyszny! Gruziński szaszłyk wieprzowy jest niezwykle miękki i delikatny. Ważną rolę w przygotowaniu tego dania odgrywają przyprawy, czas marynowania, jakość mięsa. Na wakacje lub rodzinny obiad zachwyć swoich bliskich doskonałym daniem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć gruziński Kebab? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Wieprzowina, młoda wołowina lub cielęcina są idealne. Użyłem kawałka szyi wieprzowej. Ważny punkt - najsmaczniejszy i najbardziej soczysty kebab uzyskuje się ze świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikami, aby pozbyć się resztek wody. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki. Postaraj się, aby wszystkie kawałki były tego samego rozmiaru, a następnie równomiernie się marynują i gotują. Wyślij kawałki do głębokiego, łatwego do marynowania pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebule i pokrój je na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij posiekaną cebulę do osobnej małej miski. Dodaj odrobinę soli i zmielony czarny pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszając, pamiętaj rękami, aby cebula wypuściła sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę do wieprzowiny. Wyślij paprykę, ulubione suche przyprawy i liść laurowy do miski, dodaj sól do smaku. Wlej olej roślinny i ocet winny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj lub owiń kubek folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na pół godziny do 2 godzin. Mięso można również pozostawić do marynowania w lodówce przez noc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpal grill. Nawlecz kawałki wieprzowiny na szaszłyki. Połóż szaszłyki na grillu i smaż, od czasu do czasu obracając na gorących węglach, aż będą ugotowane. Nasz kebab był gotowy w ciągu 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj, aż ostygnie! Oferuj świeże warzywa, warzywa i różne sosy do mięsa.

ocet można opcjonalnie wykluczyć z przepisu, Kebab nadal będzie pyszny.
 
możesz również nawlec świeże warzywa lub krążki cebuli na szpikulec między kawałkami mięsa.


smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy