skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę z warzywami na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Wypatrosz rybę, obierz łuski, usuń głowę i ogon. Odetnij płetwy.
Krok 2:
Wypłucz pstrąga pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój tuszę na steki o grubości około 1-1,5 cm.
Krok 3:
Obierz cebulę. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa. Pokrój paprykę w cienkie paski, cebulę w średniej wielkości kostkę i pozostaw pomidory koktajlowe w całości lub pokrój na pół. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. W razie potrzeby jego ilość można nieznacznie zwiększyć. Wyślij cebulę i paprykę do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, gotuj, aż cebula będzie miała złoty odcień.
Krok 5:
Wyślij pomidory koktajlowe na patelnię. Warzywa posolić do smaku i dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Użyłam szczypty suchego czosnku, odrobiny ziół prowansalskich i mieszanki warzywnej. Mieszając, gotuj jeszcze przez około dwie minuty. Wyjmij warzywa z patelni na osobny talerz.
Krok 6:
Zmniejsz płomień kuchenki do nieco poniżej średniej. Umieść kawałki pstrąga na patelni, na której smażono warzywa. Gotuj przez około 5 do 7 minut z jednej strony, następnie odwróć kawałki i smaż do miękkości (około 5 do 7 minut więcej).
Krok 7:
Połóż smażone warzywa równą warstwą na pstrągu, przykryj patelnię i pozostaw w ten sposób na 2-3 minuty.
Krok 8:
Posyp gotowe danie mielonym pieprzem i drobno posiekanymi ziołami.
Krok 9:
Pyszne na ciepło i zimno.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g