ryba z warzywami na patelni

bardzo smaczne, niezwykle soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu! Ryba z warzywami na patelni to łatwe do przygotowania i niesamowicie smaczne danie! Można go podawać na świątecznym stole, nadaje się na romantyczną kolację przy lampce białego wina.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę z warzywami na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jeśli masz rybę z zamrażarki, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Wypatrosz rybę, obierz łuski, usuń głowę i ogon. Odetnij płetwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypłucz pstrąga pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój tuszę na steki o grubości około 1-1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Opłucz wszystkie warzywa. Pokrój paprykę w cienkie paski, cebulę w średniej wielkości kostkę i pozostaw pomidory koktajlowe w całości lub pokrój na pół. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. W razie potrzeby jego ilość można nieznacznie zwiększyć. Wyślij cebulę i paprykę do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, gotuj, aż cebula będzie miała złoty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij pomidory koktajlowe na patelnię. Warzywa posolić do smaku i dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Użyłam szczypty suchego czosnku, odrobiny ziół prowansalskich i mieszanki warzywnej. Mieszając, gotuj jeszcze przez około dwie minuty. Wyjmij warzywa z patelni na osobny talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz płomień kuchenki do nieco poniżej średniej. Umieść kawałki pstrąga na patelni, na której smażono warzywa. Gotuj przez około 5 do 7 minut z jednej strony, następnie odwróć kawałki i smaż do miękkości (około 5 do 7 minut więcej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż smażone warzywa równą warstwą na pstrągu, przykryj patelnię i pozostaw w ten sposób na 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp gotowe danie mielonym pieprzem i drobno posiekanymi ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pyszne na ciepło i zimno.

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy