pilaw ze śliwkami w garnku

Domowy pilaw to ulubione danie wielu rodzin. Suszone śliwki nadają pilawowi lekką słodkawą nutę, która bardzo harmonijnie łączy się z mięsem i ryżem. Jeśli nigdy nie próbowałeś pilawu ze śliwkami, przygotuj go zgodnie z tym przepisem - taki dodatek przyniesie danie tylko korzyści.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 41 % 15 g
206 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować pilaw ze śliwkami, potrzebujemy: 400 g pulpy wołowej; 400 g ryżu na pilaw; 100 g suszonych śliwek bez pestek; 100 ml oleju roślinnego; 1 cebula; 1 marchewka; 1 główka czosnku; 1 łyżka przyprawy do pilawu; 1 łyżeczka suszony berberysu; 1 łyżeczka papryka; ½ łyżeczki Zira; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz, pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz suszone śliwki, osusz. Opłucz ryż w zimnej wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kotle lub garnku z grubym dnem podgrzej część oleju roślinnego. Dodaj wołowinę i smaż, mieszając, aż na mięsie pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki. Smażyć, mieszając, przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mięso marchewką przyprawą do pilawu, papryką, suszonym berberysem (jeśli nie jest częścią przyprawy do pilawu); Zira, sól i pieprz. Wlać 600 ml wrzącej wody. Dusić przez około 40 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suszone śliwki, ryż, cebulę i całą główkę czosnku do kotła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Woda powinna całkowicie pokryć ryż, więc w razie potrzeby wlej więcej wrzącej wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryj kocioł i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Usuń gotowy pilaw z ognia. Odstaw na około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj pilaw przed podaniem. Smacznego!

do niedawna zawsze gotowałem pilaw wieprzowy lub-rzadziej-jagnięcy. Ale z całego mięsa wołowinę kocham najbardziej. Moim ulubionym drugim daniem przez prawie całe moje życie, aż do dzisiaj, są garnki z wołowiną i suszonymi śliwkami pod skórką serowo-majonezową, a połączenie wołowiny i suszonych śliwek uważam za najbardziej udane. Dlatego kiedy zdecydowałem się gotować pilaw ze śliwkami, opcja z wieprzowiną nawet nie była brana pod uwagę. Smażenie na dużym ogniu, a następnie długie duszenie na wolnym ogniu sprawia, że wołowina jest bardzo miękka. Dlatego jeśli masz wątpliwości co do wyboru mięsa ze względu na twardość, możesz bezpiecznie użyć wołowiny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy