skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować pilaw ze śliwkami, potrzebujemy: 400 g pulpy wołowej; 400 g ryżu na pilaw; 100 g suszonych śliwek bez pestek; 100 ml oleju roślinnego; 1 cebula; 1 marchewka; 1 główka czosnku; 1 łyżka przyprawy do pilawu; 1 łyżeczka suszony berberysu; 1 łyżeczka papryka; ½ łyżeczki Zira; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz, pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w małe plasterki.
Krok 4:
Opłucz suszone śliwki, osusz. Opłucz ryż w zimnej wodzie.
Krok 5:
W kotle lub garnku z grubym dnem podgrzej część oleju roślinnego. Dodaj wołowinę i smaż, mieszając, aż na mięsie pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj marchewki. Smażyć, mieszając, przez około 5 minut.
Krok 7:
Posyp mięso marchewką przyprawą do pilawu, papryką, suszonym berberysem (jeśli nie jest częścią przyprawy do pilawu); Zira, sól i pieprz. Wlać 600 ml wrzącej wody. Dusić przez około 40 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Dodaj suszone śliwki, ryż, cebulę i całą główkę czosnku do kotła.
Krok 9:
Woda powinna całkowicie pokryć ryż, więc w razie potrzeby wlej więcej wrzącej wody.
Krok 10:
Doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryj kocioł i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ryż się ugotuje. Usuń gotowy pilaw z ognia. Odstaw na około 15 minut.
Krok 11:
Wymieszaj pilaw przed podaniem. Smacznego!
do niedawna zawsze gotowałem pilaw wieprzowy lub-rzadziej-jagnięcy. Ale z całego mięsa wołowinę kocham najbardziej. Moim ulubionym drugim daniem przez prawie całe moje życie, aż do dzisiaj, są garnki z wołowiną i suszonymi śliwkami pod skórką serowo-majonezową, a połączenie wołowiny i suszonych śliwek uważam za najbardziej udane. Dlatego kiedy zdecydowałem się gotować pilaw ze śliwkami, opcja z wieprzowiną nawet nie była brana pod uwagę. Smażenie na dużym ogniu, a następnie długie duszenie na wolnym ogniu sprawia, że wołowina jest bardzo miękka. Dlatego jeśli masz wątpliwości co do wyboru mięsa ze względu na twardość, możesz bezpiecznie użyć wołowiny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g