pierś z kurczaka z pieczarkami i serem na patelni

Szybki, prosty, aromatyczny i bardzo smaczny! Pierś z kurczaka z grzybami i serem na patelni to danie z najpopularniejszym połączeniem smaków-kurczaka i grzybów. Doskonale uzupełnia go kremowy sos serowy. Pierś wcale nie jest sucha, soczysta i miękka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
175 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić pierś z kurczaka z grzybami i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć Schłodzone mięso, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Oprócz pieczarek możesz użyć innych grzybów: boczniaków, kurków, białych lub mieszanki grzybów, zarówno świeżych, jak i mrożonych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Wzięłam 20%. Wlej śmietanę do szklanki, dodaj mąkę, curry, sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka, uważając, aby rozbić wszystkie grudki mąki. Jeśli nadal pozostaną grudki, możesz przetrzeć kremową mieszankę przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Mam tę mozzarellę do pizzy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pierś kurczaka, osusz i pokrój w poprzek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pieczarki, osusz i pokrój w talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim pieczarki na złoty kolor. Przenieś grzyby na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni, na której smażono grzyby, włóż pierś z kurczaka. Smaż, mieszając, na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść grzyby na patelni. Wlej kremową mieszankę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dusić naczynie na małym ogniu przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp kurczaka z grzybami tartym serem. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Możesz podawać danie z dowolnym dodatkiem. Odpowiednie są również gotowane ziemniaki / tłuczone ziemniaki, gotowany ryż, kasza gryczana lub makaron. Smacznego!

musisz ostrożnie posolić danie: jeśli ser jest już słony, możesz łatwo posolić danie. Dlatego wskazane jest, aby najpierw spróbować wybranego sera do smaku. I najpierw dodaj trochę soli do śmietany (Krok 2). Po dodaniu i stopieniu sera posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj trochę więcej soli. Moja mozzarella była prawie niesolona, więc prawie nie wpłynęła na smak potrawy.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy