skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić pierś z kurczaka z grzybami i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć Schłodzone mięso, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Oprócz pieczarek możesz użyć innych grzybów: boczniaków, kurków, białych lub mieszanki grzybów, zarówno świeżych, jak i mrożonych.
Krok 2:
Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Wzięłam 20%. Wlej śmietanę do szklanki, dodaj mąkę, curry, sól i pieprz.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka, uważając, aby rozbić wszystkie grudki mąki. Jeśli nadal pozostaną grudki, możesz przetrzeć kremową mieszankę przez sito.
Krok 4:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Mam tę mozzarellę do pizzy.
Krok 5:
Opłucz pierś kurczaka, osusz i pokrój w poprzek.
Krok 6:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój w talerze.
Krok 7:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim pieczarki na złoty kolor. Przenieś grzyby na talerz.
Krok 8:
Na patelni, na której smażono grzyby, włóż pierś z kurczaka. Smaż, mieszając, na złoty kolor.
Krok 9:
Umieść grzyby na patelni. Wlej kremową mieszankę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dusić naczynie na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 10:
Posyp kurczaka z grzybami tartym serem. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Możesz podawać danie z dowolnym dodatkiem. Odpowiednie są również gotowane ziemniaki / tłuczone ziemniaki, gotowany ryż, kasza gryczana lub makaron. Smacznego!
musisz ostrożnie posolić danie: jeśli ser jest już słony, możesz łatwo posolić danie. Dlatego wskazane jest, aby najpierw spróbować wybranego sera do smaku. I najpierw dodaj trochę soli do śmietany (Krok 2). Po dodaniu i stopieniu sera posmakuj potrawy i w razie potrzeby dodaj trochę więcej soli. Moja mozzarella była prawie niesolona, więc prawie nie wpłynęła na smak potrawy.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g