skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę i marchewkę i pokrój na duże kawałki. Mam małą cebulę, więc wziąłem 4 sztuki, jeśli cebula jest średnia, weź dwie.
Krok 2:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę z marchewką przez 15 minut na umiarkowanym ogniu z obu stron - patelnię można przykryć pokrywką. Warzywa powinny stać się miękkie.
Krok 3:
Wątroba wieprzowa jest wolna od filmów i tłuszczu, jeśli jest dostępna. Pokroić na duże kawałki.
Krok 4:
Przenieś połowę przygotowanej wątroby i połowę warzyw do gąszczu blendera zanurzeniowego. Skręcamy na niskich obrotach przez 30 sekund. To samo robimy z pozostałą wątrobą i warzywami. Dwa razy szlifowałem tylko dlatego, że raz wszystko by się nie zmieściło lub źle się zmieliło.
Krok 5:
Rozłóż powstałe mięso mielone na patelni z olejem roślinnym (wlej około 2 łyżki stołowe). Sól i pieprz do smaku, smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu, mieszając. Mięso mielone ostudzić.
Krok 6:
Włóż mięso mielone do miski blendera, dodaj masło na kawałki i zmiel na kleik przez 30 sekund. Znowu moll w dwóch przyjęciach.
Krok 7:
Okazuje się, że taki pasztet jest gotowy do użycia.
Krok 8:
Pokrój Bochenek na plasterki i wytnij z nich środek, tworząc owalne lub okrągłe półfabrykaty.
Krok 9:
Koperek umyć i posiekać. Nasmaruj wierzch i boki bochenka stopionym masłem i zwiń boki w koperku.
Krok 10:
Tworzymy takie puste miejsca na kanapki.
Krok 11:
Nadziewamy strzykawkę kulinarną z kręconą dyszą pasztetem i nakładamy ją na bochenek. Możesz po prostu rozprowadzić pasztet na chlebie łyżką.
Krok 12:
Do dekoracji użyłam cienko pokrojonego ogórka solonego, a także pokrojonej w plasterki i lekko opiekanej marchewki. Z wystrojem możesz improwizować według własnego uznania. Takie kanapki będą pięknie wyglądać i dobrze komponować się ze świeżym ogórkiem, gotowanym jajkiem przepiórczym, oliwkami itp.
Mój ulubiony sposób przygotowania pasztetu z wątroby, który sam wymyśliłem. Może gdzieś w sieci jest coś podobnego, ale nie spotkałem. Taki pasztet można posmarować dowolnym chlebem (czarnym, szarym lub białym) - nadal będzie pyszny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g