kanapki z pasztetem z wątroby na świątecznym stole

eleganckie i przepyszne świąteczne tosty. Kanapki z wątrobą i pięknym wystrojem są jednymi z najbardziej poszukiwanych na każdej uroczystości. Pasztet na kanapki przygotujemy sami w szybki sposób. Wątroba nie będzie musiała być gotowana, co zaoszczędzimy dużo czasu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 39 % 15 g
230 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę i marchewkę i pokrój na duże kawałki. Mam małą cebulę, więc wziąłem 4 sztuki, jeśli cebula jest średnia, weź dwie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę z marchewką przez 15 minut na umiarkowanym ogniu z obu stron - patelnię można przykryć pokrywką. Warzywa powinny stać się miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wątroba wieprzowa jest wolna od filmów i tłuszczu, jeśli jest dostępna. Pokroić na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś połowę przygotowanej wątroby i połowę warzyw do gąszczu blendera zanurzeniowego. Skręcamy na niskich obrotach przez 30 sekund. To samo robimy z pozostałą wątrobą i warzywami. Dwa razy szlifowałem tylko dlatego, że raz wszystko by się nie zmieściło lub źle się zmieliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż powstałe mięso mielone na patelni z olejem roślinnym (wlej około 2 łyżki stołowe). Sól i pieprz do smaku, smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu, mieszając. Mięso mielone ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso mielone do miski blendera, dodaj masło na kawałki i zmiel na kleik przez 30 sekund. Znowu moll w dwóch przyjęciach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazuje się, że taki pasztet jest gotowy do użycia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój Bochenek na plasterki i wytnij z nich środek, tworząc owalne lub okrągłe półfabrykaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Koperek umyć i posiekać. Nasmaruj wierzch i boki bochenka stopionym masłem i zwiń boki w koperku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tworzymy takie puste miejsca na kanapki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadziewamy strzykawkę kulinarną z kręconą dyszą pasztetem i nakładamy ją na bochenek. Możesz po prostu rozprowadzić pasztet na chlebie łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do dekoracji użyłam cienko pokrojonego ogórka solonego, a także pokrojonej w plasterki i lekko opiekanej marchewki. Z wystrojem możesz improwizować według własnego uznania. Takie kanapki będą pięknie wyglądać i dobrze komponować się ze świeżym ogórkiem, gotowanym jajkiem przepiórczym, oliwkami itp.

Mój ulubiony sposób przygotowania pasztetu z wątroby, który sam wymyśliłem. Może gdzieś w sieci jest coś podobnego, ale nie spotkałem. Taki pasztet można posmarować dowolnym chlebem (czarnym, szarym lub białym) - nadal będzie pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy