gulasz warzywny z fasolką szparagową

pyszne, zdrowe, do dekoracji i do drugiej dla całej rodziny! Gulasz warzywny z zieloną fasolą jest przygotowywany z dużego zestawu różnych warzyw i okazuje się bardzo jasny, o słodko-kwaśnym oryginalnym smaku. Ułatwia to dodanie dyni i kiszonego ogórka.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z zieloną fasolką? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować danie, weź zieloną fasolkę i dowolny zestaw warzyw, który znajdziesz w lodówce. Odpowiednie są zarówno świeże, jak i mrożone warzywa. Świeże warzywa umyć i oczyścić, a zamrożone wyjąć z zamrażarki. Nie trzeba ich rozmrażać — stanie się to podczas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Pokrój wszystkie warzywa na mniej więcej takie same kawałki i włóż je na patelnię w następującej kolejności: najpierw cebula, potem marchewka, ziemniaki, dynia i seler, ostatni połóż strąki fasoli. Użyłam mrożonej fasoli i dyni. Smaż wszystko do połowy ugotowane na małym ogniu, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos. Pokrój ogórek w małe cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekany pomidor i zmiażdżony grzbietem noża oraz drobno posiekany czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw naczynie przygotowanymi składnikami, solą i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj gulasz przez około 10 minut. Warzywa będą musiały stać się miękkie, a dynia lekko lub całkowicie się zagotuje, otaczając wszystkie składniki słodyczą i wiążąc je ze sobą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Danie jest gotowe. Podawaj posypane ziołami jako samodzielny lunch lub jako dodatek. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy