skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą sałatkę z piersi kurczaka i krakersów? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć krakersy sklepowe lub zrobić je samodzielnie z chleba pszennego lub żytniego.
Krok 2:
Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Jeśli weźmiesz zwykłego pomidora, pokrój go w plasterki.
Krok 3:
Umyj liście sałaty Romano, osusz i pokrój w kwadraty. Sałatę Romano można zastąpić innymi liśćmi sałaty.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 5:
Filet z kurczaka opłucz, osusz i lekko ubij młotkiem.
Krok 6:
W misce połącz bułkę tartą, suchy czosnek, sól i pieprz.
Krok 7:
Zwiń każdy filet ze wszystkich stron w przyprawionej bułce tartej.
Krok 8:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż całe piersi i smaż ze wszystkich stron, aż będą miękkie i złotobrązowe.
Krok 9:
Pokrój gotowy filet z kurczaka na małe kawałki.
Krok 10:
Teraz przygotuj opatrunek. Możesz zastąpić lub uzupełnić składniki według własnych upodobań, pozostawiając główny-oliwę z oliwek.
Krok 11:
W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 12:
Na talerzu ułóż liście sałaty, smażonego kurczaka, pomidory koktajlowe, tarty ser i grzanki. Polej dressingiem i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
opcjonalnie możesz uzupełnić sałatkę papryką, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem itp.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g