Sałatka z piersi kurczaka i krakersów

Prosty, soczysty, z niedrogich składników, na szybki obiad! Sałatka z piersią kurczaka i krakersami nadaje się zarówno na niedzielne śniadanie, lunch, kolację z rodziną, jak i na świąteczny stół. Kurczak dodaje mu sytości, sałaty i pomidorów soczystości, a sos czosnkowy ma pikantny smak!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 19 % 7 g
204 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę z piersi kurczaka i krakersów? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć krakersy sklepowe lub zrobić je samodzielnie z chleba pszennego lub żytniego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Jeśli weźmiesz zwykłego pomidora, pokrój go w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj liście sałaty Romano, osusz i pokrój w kwadraty. Sałatę Romano można zastąpić innymi liśćmi sałaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z kurczaka opłucz, osusz i lekko ubij młotkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz bułkę tartą, suchy czosnek, sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń każdy filet ze wszystkich stron w przyprawionej bułce tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż całe piersi i smaż ze wszystkich stron, aż będą miękkie i złotobrązowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój gotowy filet z kurczaka na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj opatrunek. Możesz zastąpić lub uzupełnić składniki według własnych upodobań, pozostawiając główny-oliwę z oliwek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na talerzu ułóż liście sałaty, smażonego kurczaka, pomidory koktajlowe, tarty ser i grzanki. Polej dressingiem i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

opcjonalnie możesz uzupełnić sałatkę papryką, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem itp.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy