ażurowe naleśniki na kefirze

koronkowe, rumiane, pyszne-na przytulną herbatę! Ażurowe naleśniki na kefirze przypadną do gustu wszystkim-zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przygotowanie ich jest proste i szybkie, a lepiej podawać z masłem, miodem, dżemem, skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną lub sosem jagodowym. W każdym razie będzie pyszny!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 71 % 27 g
165 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ażurowe naleśniki na kefirze? Przygotuj wskazane produkty. Użyj kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu. Składniki nie powinny być chłodzone - przed zrobieniem naleśników wyjmij je z lodówki i podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, ubij granulowanym cukrem i solą w puszystą pianę przez około 2-3 minuty. Możesz dodać trochę aromatu, cukru waniliowego lub waniliny (przeczytaj instrukcje, niewłaściwe użycie waniliny może nadać potrawie gorycz). Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Pamiętaj, że ilość cukru w tym przepisie będzie zależeć od kwasu kefirowego. Jeśli nie masz pewności, dodaj cukier w częściach w krokach 2 i 4.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości, wlej olej roślinny, ubij trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Widelcem najlepiej nie ubijać ciasta, ponieważ tworzą się w nim grudki. Ciasto powinno być jak bardzo płynna śmietana. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki w górę lub w dół. Jeśli dodajesz cukier w częściach, nadszedł czas, aby dodać drugą część cukru, dostosowując go do własnych upodobań(Zwykle próbuję ciasta).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw ugotowane ciasto na 20 minut, aby aktywować gluten. Po określonym czasie wlej wrzącą wodę do ciasta i natychmiast ugniataj górną część ruchami od dołu, podnosząc mąkę z dna. W żadnym wypadku nie wlewaj wrzącej wody do masy jajecznej, do której nie dodano jeszcze mąki. W wielu przypadkach to z powodu wrzącej wody kefir rozwarstwia się, a ciasto uzyskuje się z kremem drobnymi ziarnami, w innym przypadku masa jajeczna jest zwijana z powodu wrzącej wody. Lepiej nie ryzykować!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wrzącej wodzie dodaj do ciasta 2 szczypty sody-nie więcej niż ćwierć łyżeczki, aby nie zepsuć smaku potrawy! Delikatnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na kuchence, włączając średnie ciepło, posmaruj olejem po raz pierwszy i wlej porcję ciasta, przewijając patelnię. Smaż do wyschniętych krawędzi i odwróć - podczas pieczenia zobaczysz, jak naleśniki stają się koronkowe, ażurowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż po drugiej Stronie jeszcze przez 1 minutę, wyjmij naleśnik na talerz i usmaż resztę ciasta w ten sam sposób. W razie potrzeby każdy naleśnik można posmarować masłem lub kawałkiem smalcu wieprzowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj naleśniki z miodem do herbaty, nie zapominając o aromatycznej cytrynie. Jeśli jesteś uczulony na miód, spróbuj tego rumianego ciasta z dżemem, dżemem, kawałkami owoców itp.

ażurowe naleśniki na kefirze powstają dosłownie w pół godziny, więc będziesz miał czas, aby nakarmić swoją rodzinę na śniadanie, idąc do pracy. Takie wypieki można podawać z różnymi słodkimi konserwami, czekoladowym masłem, owinąć nadzieniem z twarogu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy