skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ażurowe naleśniki na kefirze? Przygotuj wskazane produkty. Użyj kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu. Składniki nie powinny być chłodzone - przed zrobieniem naleśników wyjmij je z lodówki i podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.
Krok 2:
Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, ubij granulowanym cukrem i solą w puszystą pianę przez około 2-3 minuty. Możesz dodać trochę aromatu, cukru waniliowego lub waniliny (przeczytaj instrukcje, niewłaściwe użycie waniliny może nadać potrawie gorycz). Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Pamiętaj, że ilość cukru w tym przepisie będzie zależeć od kwasu kefirowego. Jeśli nie masz pewności, dodaj cukier w częściach w krokach 2 i 4.
Krok 3:
Wlej kefir i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości, wlej olej roślinny, ubij trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Widelcem najlepiej nie ubijać ciasta, ponieważ tworzą się w nim grudki. Ciasto powinno być jak bardzo płynna śmietana. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki w górę lub w dół. Jeśli dodajesz cukier w częściach, nadszedł czas, aby dodać drugą część cukru, dostosowując go do własnych upodobań(Zwykle próbuję ciasta).
Krok 5:
Pozostaw ugotowane ciasto na 20 minut, aby aktywować gluten. Po określonym czasie wlej wrzącą wodę do ciasta i natychmiast ugniataj górną część ruchami od dołu, podnosząc mąkę z dna. W żadnym wypadku nie wlewaj wrzącej wody do masy jajecznej, do której nie dodano jeszcze mąki. W wielu przypadkach to z powodu wrzącej wody kefir rozwarstwia się, a ciasto uzyskuje się z kremem drobnymi ziarnami, w innym przypadku masa jajeczna jest zwijana z powodu wrzącej wody. Lepiej nie ryzykować!
Krok 6:
Po wrzącej wodzie dodaj do ciasta 2 szczypty sody-nie więcej niż ćwierć łyżeczki, aby nie zepsuć smaku potrawy! Delikatnie wymieszaj.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na kuchence, włączając średnie ciepło, posmaruj olejem po raz pierwszy i wlej porcję ciasta, przewijając patelnię. Smaż do wyschniętych krawędzi i odwróć - podczas pieczenia zobaczysz, jak naleśniki stają się koronkowe, ażurowe.
Krok 8:
Smaż po drugiej Stronie jeszcze przez 1 minutę, wyjmij naleśnik na talerz i usmaż resztę ciasta w ten sam sposób. W razie potrzeby każdy naleśnik można posmarować masłem lub kawałkiem smalcu wieprzowego.
Krok 9:
Podawaj naleśniki z miodem do herbaty, nie zapominając o aromatycznej cytrynie. Jeśli jesteś uczulony na miód, spróbuj tego rumianego ciasta z dżemem, dżemem, kawałkami owoców itp.
ażurowe naleśniki na kefirze powstają dosłownie w pół godziny, więc będziesz miał czas, aby nakarmić swoją rodzinę na śniadanie, idąc do pracy. Takie wypieki można podawać z różnymi słodkimi konserwami, czekoladowym masłem, owinąć nadzieniem z twarogu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g