kotlety nadziewane

pyszne danie z mielonego mięsa na każdą okazję. Kotlety to jedno z moich ulubionych dań. Gotują się szybko, zawsze są uzyskiwane i są spożywane natychmiast. Istnieje wiele przepisów na robienie kotletów, ale proponuję gotować nadziewane kotlety z nadzieniem z zielonej cebuli i jajek. Kotlety są smaczne, piękne i soczyste.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 23 % 8 g
238 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć nadziewane kotlety? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj dwa jajka na twardo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj obraną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno zetrzyj surowe obrane ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku połącz mięso mielone, jedno surowe jajko, posiekaną cebulę, posiekane ziemniaki, sól i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie mięso mielone na kotlety.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Posiekaj schłodzone jajka na twardo nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz posiekane jajka i zieloną cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj nadziewane placki. Aby to zrobić, zrób gniazdo z mięsa mielonego, włóż do środka trochę nadzienia z jajek i cebuli. Teraz delikatnie ściśnij krawędzie kotleta, nadając mu zaokrąglony kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na rozgrzanej i wysmarowanej olejem słonecznikowym patelni ułożyć obtoczone w mące kotlety.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż kotlety na średnim ogniu, aż będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj gotowe nadziewane kotlety z dodatkami według własnego gustu. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy