skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć nadziewane kotlety? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Ugotuj dwa jajka na twardo.
Krok 3:
Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 4:
Drobno zetrzyj surowe obrane ziemniaki.
Krok 5:
W osobnym pojemniku połącz mięso mielone, jedno surowe jajko, posiekaną cebulę, posiekane ziemniaki, sól i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładkie mięso mielone na kotlety.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Posiekaj schłodzone jajka na twardo nożem.
Krok 7:
Drobno posiekaj zieloną cebulę.
Krok 8:
Połącz posiekane jajka i zieloną cebulę.
Krok 9:
Uformuj nadziewane placki. Aby to zrobić, zrób gniazdo z mięsa mielonego, włóż do środka trochę nadzienia z jajek i cebuli. Teraz delikatnie ściśnij krawędzie kotleta, nadając mu zaokrąglony kształt.
Krok 10:
Na rozgrzanej i wysmarowanej olejem słonecznikowym patelni ułożyć obtoczone w mące kotlety.
Krok 11:
Smaż kotlety na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Krok 12:
Podawaj gotowe nadziewane kotlety z dodatkami według własnego gustu. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g